Dostupni linkovi

Razriješen konzul BiH u Panami, turski državljanin


Članovi Predsjedništva BiH: Željko Komšić Željka Cvijanović i Denis Bećirović (foto arhiv)
Članovi Predsjedništva BiH: Željko Komšić Željka Cvijanović i Denis Bećirović (foto arhiv)

Fatih Kol je smijenjen sa pozicije počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Panami, potvrđeno je 14. maja iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ova institucija ga je i imenovala na tu poziciju.

Kolova smjena došla je dan nakon što je to zatražila članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović.

Turski biznismen Fatih Kol je imenovan na ovu funkciju u oktobru prošle godine.

Prethodno je iz Tužilaštva BiH, 13. maja rečeno za RSE da počasni konzul Bosne i Hercegovine u Panami, Fatih Kol, ima status osumnjičenog i spominje se u dokumentima i podnescima Tužilaštva BiH i Suda BiH koji se odnose na akcije "Black Tie 2".

Naveli su da zbog zaštite interesa istrage, više detalja ili informacija ne mogu davati.

U ovoj policijskoj akciji 22. aprila u BiH uhapšene su 23 osobe.

Među uhapšenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona koji se sumnjiče za krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, primanje dara i drugog oblika koristi, neovlaštenog prometa opojnim drogama i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili američki FBI, kao i Uprava za borbu protiv droga (DEA), te EUROPOL.

Tada je saopšteno iz EUROPOL-a da su oni dio "užeg kruga" narkobosa Edina Gačanina, koji je uhapšen u novembru prošle godine, navodi se u saopštenju EUROPOL-a.

Gačanin se od marta prošle godine nalazi na "crnoj listi" Ministarstva finansija Sjedinjenih Država (OFAC), koje je navelo da se radi o jednom od najvećih svjetskih trgovaca drogom. Američke vlasti su ga označile vođom kartela "Tito" i "Dino", koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH.

EUROPOL je naveo i da je, osim napora u krijumčarenju narkotika u više zemalja, Gačaninov kartel uključen u pranje novca usko povezan s "Kinahan Organized Crime Group", kriminalnom organizacijom koju je OFAC ranije sankcionisao, navodeći da su značajna transnacionalna zločinačka organizacija.

XS
SM
MD
LG