Dostupni linkovi

Izvoz koji hrabri ostalo


BiH je riješila problem zabrane izvoza voća i povrća u Rusiju
BiH je riješila problem zabrane izvoza voća i povrća u Rusiju

Najvažniji partneri BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni su i dalje Hrvatska i Srbija sa kojima se u prvih devet mjeseci ove godine odvijao promet u vrijednosti od 2,5 milijardi eura.

BiH je riješila problem zabrane izvoza voća i povrća u Rusiju i očekuje povećanje izvoza, a i sa Turskom se uspostavlja jeftiniji transport mesa u tu zemlju preko Bugarske što bi trebalo učiniti proizvode BiH konkurentnijim, kažu u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH.

Izvoz bh. proizvoda u trećem kvartalu ove godine povećan je za 3,6 posto, no u Vanjskotrgovinskoj komori nisu zadovoljni ovim rezultatom.

Momir Tošić direktor sektora za makroekonomski sistem BiH ocjenjuje da bi izvoz bio veći da nije došlo do zabrane izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju.

Sa Turskom se uspostavlja jeftiniji transport mesa
Sa Turskom se uspostavlja jeftiniji transport mesa

‘’Zalaganjem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH taj problem smo uspješno riješili, otklonili manjkavosti i uveli neka nova pravila kako bismo smanjili mogućnost malverzacija", kaže Tošić uz obrazloženje da se uspostavlja baza podataka izvoznika iz Bosne i Hercegovine te da će sada mnogo lakše biti praćenje količine izvoza voća i povrća svakog proizvođača čija roba je namijenjena ruskom tržištu.

Tošić kaže da je postignut i dogovor sa Briselom da BiH može izvoziti meso u Tursku cestovnim putem preko Bugarske što će znatno smanjiti cijenu transporta koji je do sada obavljan isključivo avioprevozom.

Time će i bh. proizvodi postati konkurentniji objašnjava Tošić.

No, iako je zabilježen rast izvoza i uvoz je povećan gotovo u istom procentu tako da se vanjskotrgovinski deficit, uprkos prognozama, ne smanjuje.

I dalje su najznačajniji partneri BiH zemlje EU, CEFTA-e i EFTA-e, podsjeća Belma Hasić iz makroekonomskog odjela VTK:

‘’BiH iz Evropske unije uvozi robu u vrijednosti od 4,2 milijarde eura, a izvozi u iznosu od 2,5 milijardi eura. Sa zemljama CEFTA-e ukupna razmjena je gotovo 1,5 milijardi eura, a sa zemljama EFTA-e oko 700 miliona eura. Najznačajniji partneri BiH iz EU i CEFTA-e su i dalje Hrvatska i Srbija sa prometom u vrijednosti od 2,5 milijarde eura.’’

Ekonomski stručnjaci iz VTK izražavaju razočarenje što nije došlo do povećanja stranih investicija u ovoj godini zbog nepromijenjeno lošeg poslovnog okruženja za strane investitore, te apeluju na političare da ubrzaju reforme koje je zadala EU kako bi stvorili bolje ekonomske prilike u zemlji.

Momir Tošić iz makroekonomskog sektora VTK navodi primjer Srbije koja je ubrzano provodeći reforme EU znatno povećala i strane investicije koje su u posljednjih godinu dana veće od 1,5 milijardi eura prema zvaničnim podacima Vlade Srbije.

BiH je preostalo još mnogo posla da ispuni obećane reforme, a jedan od prvih uslova koji još nije ispunjen je povećanje akciza na naftu i naftne derivate, podsjeća Tošić i dodaje da to jeste udar na džep građana ali će Vijeće ministara BiH tu odluku morati usvojiti ukoliko želi da nastavi započete reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG