Dostupni linkovi

Izborna komisija BiH ponovo pokrenula postupak tendera za glasačke listiće


Ubacivanje glasačkog listića na izborima u BiH, arhivska fotografija iz 2023.
Ubacivanje glasačkog listića na izborima u BiH, arhivska fotografija iz 2023.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ponovo je pokrenula postupak javne nabavke za štampanje i pakovanje glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore 6. oktobra.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine poništila je 27. maja postupak javne nabavke za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore, jer, kako su tada obrazložili, "nije bila dostavljena nijedna ponuda".

To je bio prvi put da se CIK suočio sa problemom da se nijedna kompanija, od 24, koliko ih je uzelo dokumentaciju, nije prijavila na tender za štampanje glasačkih listića.

Već polovinom augusta prvi glasački listići trebali bi biti isporučeni za birače van Bosne i Hercegovine, a do kraja istog mjeseca i za ostatak BiH.

U ponovnom postupku nabavke usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore 2024. godine vrijednost nabavke je povećana za oko 250.000 maraka, saopćili su iz CIK-a.

Planirano je štampanje šest miliona i 800.000 glasačkih listića, a predviđeno je da lokalni izbori koštaju oko 19 miliona maraka (9,7 miliona eura).

Više od 3,4 miliona registrovanih birača će birati 143 načelnika i gradonačelnika opština i gradova Bosne i Hercegovine, te oko 3.200 vijećnika u gradskim i opštinskim vijećima.

Izbori će koštati oko 19 miliona maraka (9,7 miliona eura).

Inače, lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani prema izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt.

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, nametnuo je 26. marta izmjene Izbornog zakona BiH, koristeći Bonnske ovlasti.

Pored ostalog, uveo je nove tehnologije, te dao široke ovlasti CIK-u BiH kod imenovanja više od 12.000 članova biračkih odbora.

Cilj je, kako je kazao, smanjenje mogućnosti izbornih manipulacija.

Kakvi trebaju biti glasački listići?

Svaki birač koji izađe na lokalne izbore, dobiće, prema podacima CIK-a, dva različita tipa glasačkog listića, jedan za biranje gradonačelnika i načelnika, a drugi za biranje opštinskih vijeća.

U tenderskom pozivu navedeno je kako listići moraju biti izrađeni od papira sa posebnom zaštitom, vodenim žigom.

Za štampanje glasačkih listića procijenjeno je i da je potrebno približno 77 tona papira, koliko je nabavljeno za provođenje posljednjih lokalnih izbora 2020. godine.

Što se tiče glasačkih listića, vjerovatno će, poručuju iz CIK -a, biti nešto manji format u odnosu na ranije izborne godine, jer je za ove lokalne izbore prijavljen manji broj političkih subjekata.

"Za prošle izbore bilo je ovjereno oko 135 političkih subjekata, a za ove primljeno je nešto manje od 120 prijava političkih subjekata", kažu za RSE u CIK-u.

XS
SM
MD
LG