Dostupni linkovi

Cikotić: Poboljšana migrantska situacija u BiH


Laura Lungarotti i Selmo Cikotić, Bihać (1. juni 2021.)
Laura Lungarotti i Selmo Cikotić, Bihać (1. juni 2021.)

Migrantska situacija u posljednjih nekoliko mjeseci značajno je poboljšana, zaključak je predstavnika lokalnih, državnih i međunarodnih organizacija na radionici "Pomoć migrantima u Bosni i Hercegovini (BiH)" održanoj u Bihaću, na sjeverozapadu BiH.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić istakao je da je zajedničkim angažmanom i kvalitetnom saradnjom napravljen ozbiljan pomak u upravljanju migracijskim procesom, te da je u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci broj migranata isti kao 2017. godine.

"U proteklom periodu uvedena su nova tehnička sredstva, organizacijski modeli, integrirani svi nivoi vlasti, ali i ostvareni novi aspekti međunarodne saradnje sa zemljama iz kojih migranti dolaze", naglasio je Cikotić.

Dodao je da Služba za poslove sa strancima BiH u saradnji sa lokalnim policijama provodi brojne akcije izmještanja migranata iz napuštenih objekata u prihvatne centre, te da je u posljednje dvije sedmice premješteno oko 600 osoba.

Šefica Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungarotti ponovila je da BiH ima bezerezervnu podršku u svim aktivnostima kontrole i upravljanja procesom migracija.

"Evidentan je ozbiljan rad nadležnih državnih institucija, pa se i rezultati jasno vide. Mi ćemo nastaviti maksimalno podržavati sve procese i aktivnosti koje provodi Ministarstvo sigurnosti, kako bi se migrantima i izbjeglicama osigurao dostojanstven tretman i smještaj, ali i nesmetano funkcionisanje i napredovanje lokalnih zajednica", dodala je Lungarotti.

Prema podacima koje je objavio IOM u BiH, od ukupno 1.927 migranata identificiranih u BiH u periodu od 17. marta 2021. do 19. aprila, njih 1.754 je izjavilo da nisu smješteni ni u jednom prihvatnom centru u zemlji.

Većina osoba u pokretu, koje su bile izvan prihvatnih centara, nalazile su se u Unsko-sanskom kantonu (USK), njih 1.295 i Sarajevu 362, dok je manji broj bio u Tuzlanskom kantonu i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

U Federaciji BiH (FBiH), trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante, dok u drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Republici Srpskoj (RS), ne postoji nijedan.

U FBiH, na području USK rade četiri prihvatna centra Borići, Sedra, Miral i Lipa u kojima je smješteno 2.200 osoba, a u Kantonu Sarajevo Ušivak i Blažuj sa oko 2.300 smještenih migranata i izbjeglica.

XS
SM
MD
LG