Dostupni linkovi

Posljednje antidejtonske aktivnosti RS odstupaju od obaveza BiH prema EU


Direktorica za Evropu pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst tokom razgovora sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem u Sarajevu, 10. jula.
Direktorica za Evropu pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst tokom razgovora sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem u Sarajevu, 10. jula.

Posljednje antidejtonske i antiustavne aktivnosti u Republici Srpskoj odstupaju od obaveza i očekivanja koja su pratila dodjelu statusa kandidata BiH za članstvo u EU.

Ovo je kazala izvršna direktorica za Evropu pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst tokom razgovora sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem u Sarajevu, 10. jula.

Ona je rekla kako novi investicijski paket Evropske komisije je još jedan pokazatelj da je budućnost BiH i Zapadnog Balkana u EU.

"EU očekuje od BiH ispunjenje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te nastavak reformskog procesa, kao i napredak u prevazilaženju postojeće razlike u ekonomskom razvoju, a sve u cilju boljeg života građana u BiH. Posljednje antidejtonske i antiustavne aktivnosti u Republici Srpskoj odstupaju od tih obveza i očekivanja koja su pratila dodjelu statusa kandidata BiH za članstvo u EU, a integracija je nešto što građani BiH zaslužuju", kazala je ona.

Odluka EU je došla nakon secesionističkih izjava Milorada Dodika, predsjednika RS o izdvajanju tog bh. entiteta iz BiH. EU je ranije zamrznula 600 miliona eura za izgradnju autoceste kroz ovaj entitet.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je blokiranje 298 miliona eura bespovratnih sredstava koje je Evropska unija odobrila 30. juna za četiri projekta u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Evropska komisija dan ranije saopštila da je novac odobren samo za projekte u Federaciji BiH, Dodik "prijeti" neusvajanjem sporazuma u državnim institucijama.

Republika Srpska je kandidovala osam projekata za obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže. Nijedan nije odobren u Evropskoj komisiji.

Međunarodne sporazume, među koje spadaju i ugovori o finansiranju iz donatorskih i kreditnih sredstava za projekte lokalnih zajednica, moraju odobriti Vijeće ministara kao državna vlada, tročlano Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH.

Izvršna direktorica Eichhorst će prisustvovati u Potočarima obilježavanju 28 godina od genocida u Srebrenici 11. jula.

XS
SM
MD
LG