Dostupni linkovi

EU pomaže područja pogođena poplavama u BiH sa 20 miliona evra, poručila šefica Evropske komisije u Sarajevu


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (desno u sredini) na sastanku sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto, Sarajevo, 25. oktobar 2024. godine.
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (desno u sredini) na sastanku sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto, Sarajevo, 25. oktobar 2024. godine.

Evropske komisije je donijela odluku da se odmah mobiliziraju sredstva pomoći od 20 miliona evra za pomoć područjima pogođenim poplavama u Bosni i Hercegovini, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u petak, 25. oktobra u Sarajevu.

"Zahvalna sam što sam jučer mogla vidjeti područje koje je uništeno. Želim prije svega izraziti svoju podršku i saosjećanje sa žrtvama poplava u BiH. Bolno je gledati razmjere katastrofe u Jablanici", rekla je Von der Leyen nakon što se sastala sa predsjedavajućom Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i članovima državne vlade.

Von der Leyen u BiH: 20 miliona eura za mjesta stradala u poplavama i odronima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Von der Leyen je najavila i dalje pružanje pomoći kroz Fond solidarnosti koji koriste članice EU, ali je otvoren i za zemlje koje imaju kandidatski status.

Dan ranije posjetila je područja pogođena katastrofalnim poplavama, u Donjoj Jablanici na jugu BiH, gdje je izrazila solidarnost sa građanima i poručila da je "Evropa na strani Bosne i Hercegovine i stoji uz njene građane".

Obilne padavine pogodile su sjevernu Hercegovinu i centralnu Bosnu te izazvale bujice i poplave u noći 4. oktobra. Poginulo je 19 ljudi u Jablanici, četvoro u Konjicu i troje u Fojnici.

Kiša je aktivirala brojna klizišta, a najteža situacija bila je u Donjoj Jablanici, na jugu zemlje, na koju se sručio materijal iz kamenoloma koji se nalazi iznad tog sela. U poplavama i klizištima je uništeno najmanje 230 objekata, a procijenjena šteta je oko 25,6 miliona eura.

Ursula von der Leyen u Bosni i Hercegovini boravi u sklopu četverodnevne turneje kako bi s vlastima zemalja Zapadnog Balkana razgovarala o Planu rasta Evropske unije vrijednog šest milijardi eura i napretku u evropskim integracijama.

U tom kontekstu je najavila i podršku institucija EU na pomoći BiH kako bi ispunila uslove za Plan rasta.

Bosna i Hercegovina, jedina od zemalja regije, nije napravila tražene reforme u okviru Plana rasta, koje omogućavaju pristup tržištu Evropske Unije i fondovina EU od šest milijardi eura.

"Bosna i Hercegovina itekako zaslužuje ovu priliku i znam da, sa druge strane, imam dobre, snažne partnere da to zajednički ostvarimo", rekla je Leyen.

EU će pružiti nastaviti da pruža pomoć BiH u ostvarivanju potrebnih reformi, poručila predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen i Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH na konferenciji za novinare, Sarajevo, 25. oktobar 2024. godine
EU će pružiti nastaviti da pruža pomoć BiH u ostvarivanju potrebnih reformi, poručila predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen i Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH na konferenciji za novinare, Sarajevo, 25. oktobar 2024. godine

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto zahvalila se na ponuđenoj pomoći, te je dodala kako je sa Leyen razgovarala i o obavezama BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Dodala je i kako je ljestvica Plana rasta za BiH postavljena "dosta visoko", te da je BiH ispunila 111 od 113 uslova.

"Kada je u pitanju Plan rasta čekuju nas još tri dodatne mjere koje se odnose na vizni režim, budžetski monitoring i borbu protiv korupcije i kriminala. Na tome ćemo raditi predano", rekla je Krišto.

Prije ove posjete, Evropska komisija je odobrila reformske agende za Albaniju, Crnu Goru, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju, koje će trajati od 2024. do 2027. godine, s ciljem poticanja rasta i povezivanja s EU, a paket je vrijedan šest milijardi eura.

Međutim, reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu nije odobrena zbog nedostatka političkog dogovora unutar zemlje o nekoliko pitanja, uključujući imenovanje sudaca Ustavnog suda BiH.

Von der Leyen u petak je razgovarala i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U okviru balkanske turneje, ona je prethodno posjetila Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a nakon BiH, putuje u Beograd, Prištinu i Podgoricu, gdje će se sastati s najvišim zvaničnicima Srbije, Kosova i Crne Gore.

XS
SM
MD
LG