Dostupni linkovi

Dodik zahvalio Putinu na ruskom glasanju protiv Rezolucije o Srebrenici u UN


Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS i Vladimir Putin, predsjednik Rusije, Sankt Peterburg, 6. jun 2024. godine
Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS i Vladimir Putin, predsjednik Rusije, Sankt Peterburg, 6. jun 2024. godine

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS) zahvalio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na "principijelnom stavu" Rusije koja je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala protiv Rezolucije o Srebrenici, prenijela je Radio Televizija (RT) RS.

Dodik, proruski lider Srba u Bosni i Hercegovini koji je pod američkim i britanskim sankcijama, sa Putinom se sastao u četvrtak popodne u ruskom gradu Sankt Peterburgu na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma.

Putin je na sastanku sa Dodikom, kako prenosi RTRS, poručio da Rusija ne mijenja stav u vezi sa Dejtonskim sporazumom, te naveo kako je "Dejton osnov za očuvanje situacije u BiH, ali i za razvoj".

Skupština UN usvojila je 23. maja Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, te poziva na prestanak negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Usvajanju Rezolucije protivili su se lideri u Srbiji i bh. entitetu RS, uz podršku Rusije i Kine.

Dodika se sastao s Putinom u trenutku najnovije političke krize u BiH, izazvane potezima vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Skupštini UN.

Vlada RS je imenovala radnu grupu s ciljem izrade prijedloga sporazuma o "mirnom razdruživanju" u Bosni i Hercegovini.

Ministri iz RS u Savjetu ministara BiH 3.juna blokirali su i saglasnost da državljani Poljske, Rumunije i Slovenije koji borave u BiH mogu glasati na evropskim izborima od 6. do 9. juna, zbog podrške tih zemalja Rezoluciji o Srebrenici u UN.

Dodikova stranka je najavila i pokretanje inicijative za izmjenu naziva Srebrenice, na čijem području su snage bosanskih Srba počinile genocid u julu 1995. godine nad više od 8.000 Bošnjaka, kako je utvrđeno presudama međunarodnih sudova.

Dodik je, kako prenosi RTRS, prije sastanka sa Putinom najavio i da će od ruskog predsjednika tražiti "da se razmotri način na koji bi se moglo obezbijediti prisustvo" bh. entiteta RS na Forumu BRIKS-a.

BRIKS je organizacija grupe zemalja koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Dodiku je u Sankt Peterburgu uručena i medalja za razvoj saradnje i povodom 15. godišnjice Predsjedničke biblioteke koja nosi ime bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jeljicina.

Peti sastanak od invazije na Ukrajinu

Radi se o petom sastanku Dodika sa Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu, te ukupno njihovom desetom razgovoru od 2014. godine.

Dodik i Putin su se posljednji put susreli u februaru 2024. u gradu Kazanju u Republici Tatarstan, koja je u sastavu Ruske Federacije.

Tada je Dodik rekao da RS odbija da se pridruži sankcijama Zapada prema Rusiji uprkos, kako kaže, svakodnevnim pritiscima, te da ne želi da se pridruži NATO savezu.

Dodik je jedan od rijetkih evropskih lidera koji se sastaje sa ruskim predsjednikom Putinom od početka ruske agresije na ukrajinu koja je počela 24. februara 2022. godine.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu Sjedinjene Države, Evropska unija, Velika Britanija i njihovi saveznici, uveli su niz sankcija protiv Rusije koje, pored ostalog, ciljaju privredu i finansijski sistem.

Koalicija okupljena oko Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata blokira sprovođenje sankcija kojima se priključila i Bosna i Hercegovina.

No, proruska retorika i bliskost sa ruskim čelnicima ne pokazuju neku konkretnu korist za RS. Investicije iz 27 zemalja članica EU bloka čine 64 odsto ukupnih stranih investicija u BiH, dok se ruske investicije svode na manje od četiri odsto.

U RS, Rusija je peta na listi investitora, iza susjedne Srbije, Italije, Austrije, te Velike Britanije.

Nekoliko velikih projekata, koje je Vlada RS-a pokrenula u ovom entitetu sa ruskim kompanijama i oligarsima, doveli su do višemilionskih gubitaka.

Među njima su neuspješna revitalizacija fabrike glinice Birač u Zvorniku, sa kompanijom ruskog oligarha Vladimira Romanova, neuspjela izgradnja termoelektrane Ugljevik i hidroelektrane "Mrsovo" na rijeci Lim u opštini Rudo, kao i prodaja naftne industrije u ovom entitetu ruskoj državnoj kompaniji Zarubrežnjeft.

Najsnažnije uporište Rusije u BiH je u naftnoj industriji, konkretno, u Optima grupi, najvećoj naftnoj kompaniji u BiH, u vlasništvu "Zarubežnjefta", ruske državne kompanije, zadužene za poslove sa naftom u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG