Dostupni linkovi

Schmidt poručio da je suradnja institucija ključna sa budućnost BiH


Visoki predstavnik u  Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, 1. juli 2023.
Visoki predstavnik u  Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, 1. juli 2023.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je da sadašnja generacija bh. lidera treba biti usmjerena na međusobnu suradnju institucija BiH, s ciljem prosperitetne i zajedničke budućnosti.

Uoči Dana Državnosti BiH, koji se obilježava 25. novembra, Schmidt je naglasio da je ovo značajan datum u historiji BiH."Institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom imaju suštinsku ulogu u održavanju mira, stabilnosti i demokratske vlasti", saopćio je Ured visokog predstavnika (OHR).

Kako je kazao, suradnja između Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, parlamenata i vlada bh. entiteta ima suštinski značaj za jačanje atmosfere suradnje, inkluzivnosti i napretka.

"Lideri BiH mogu graditi budućnost u kojoj se promoviraju vrijednosti tolerancije, različitosti i međusobnog poštovanja", rekao je visoki predstavnik.

Po njegovim riječima, očuvanje društva koje prihvata različitosti i inkluzivnost je osnovni temelj u osiguranju stabilnog i harmoničnog okruženja u zemlji.

Time se stvaraju uvjeti za perspektivnu budućnost, posebno u kontekstu nastojanja BiH da se pridruži Evropskoj uniji, kaže se u saopćenju.

"U Evropi koja jednako cijeni i različitost i jedinstvo, BiH ima potencijal da zbog svog jedinstvenog sastava bude most između različitih kultura i tradicija na osnovu historijskog naslijeđa ZAVNOBiH-a i poštivanjem principa sadržanih u Dejtonskom sporazumu", kaže se u saopćenju.

U Bosni i Hercegovini se 25. novembra obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) tokom Drugog svjetskog rata, održanog 1943. u Mrkonjić Gradu.

Tada je, između ostalog, u rezoluciji izrečena poznata krilatica da BiH "nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska".

U entitetu Federacija BiH je to neradni dan, a u entitetu Republika Srpska radni.

Policijska uprava Banjaluka donijela je rješenje o zabrani javnog skupa Gradske organizacije Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) koji je zakazan za 25. novembar u tom gradu.

Kako se navodi u saopštenju, rješenje je doneseno "imajući u vidu da je proteklih dana u vezi sa ovim javnim skupom bilo mnogo negativnih rekacija, kao i operativne informacije da pojedinci javno pozivaju građane na masovno okupljanje".

Zabranu okupljanja je izrekla i policijska uprava u Mrkonjić Gradu, gdje je trebao biti održan skup SABNOR-a BiH (Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata).

XS
SM
MD
LG