Dostupni linkovi

Iz napuštenog objekta kod Bihaća izmještena 253 migranta


Izmještanje migranata u centar Lipa (13. juli 2021.)
Izmještanje migranata u centar Lipa (13. juli 2021.)

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine (BiH) izmjestila je 253 migranta iz napuštenog objekta Krajina metala u Bihaću, na sjeverozapadu BiH, u privremeni prihvatni centar Lipa 13. jula.

Služba je navela da je među izmještenim migrantima najviše državljana Bagladeša i Afganistana.

Migranti su, kako se navodi u saopštenju, zatečeni tokom provedene kontrole objekta koju su proveli inspektori Službe uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), jednog od deset kantona u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH.

"Služba za poslove sa strancima je navedene migrante iz napuštenog objekata izmjestila u privremeni prihvatni centar Lipa, gdje je u toku medicinski pregled, identifikacija i registracija istih, te smještaj u preventivni izolacijski dio privremenog prihvatnog centra Lipa", ističe se u saopštenju Službe.

Dodaje se kako je provedena aktivnost nastavak kontinuiranih operativnih aktivnosti na izmještanju migranata iz napuštenih objekata u privremene prihvatne centre u cilju što boljeg upravljanja migracijskim procesima, u koordinaciji sa lokalnim vlastima na području Unsko-sanskog kantona.

Prema podacima ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića, koje je 1. jula iznio za Radio Slobodna Evropa, na području tog kantona u migrantskom kampu Lipa kod Bihaća boravi oko 750 migranata.

U kampu Miral kod Velike Kladuše nalazi se 450 osoba, a 200 migranata je smješteno u Đački dom Borići u Bihaću, u kojem borave porodice sa djecom i maloljetnici.

Trenutno se, prema podacima državnog Ministarstva bezbjednosti, u BiH nalazi nešto više od 3.000 migranata.

Ministarstvo bezbjednosti BiH počelo je izradu nove strategije u oblasti migracija i azila i akcionog plana za period 2021–2025. godine.

Definisano je sedam ključnih ciljeva koje BiH želi provesti u oblasti migracija, a koji su usklađeni sa zakonodavstvom EU.

Između ostalog, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva sigurnosti BiH, planirano je uspostavljenje nove agencije za upravljanje neregularnim migracijama, kako bi BiH u potpunosti preuzela upravljanje prihvatnim centrima i migracijama u zemlji.

U Federaciji BiH trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante.

Na području Unsko-sanskog kantona rade četiri prihvatna centra: Borići, Sedra, Miral i Lipa, a u Kantonu Sarajevo: Ušivak i Blažuj.

U drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Republici Srpskoj (RS), ne postoji nijedan prihvatni centar za migrante.

XS
SM
MD
LG