Dostupni linkovi

Iran tvrdi da je pripadnik revolucionarne garde ubijen u Bejrutu


Milad Bidi, ubijen tokom napada na Bejrut, 30. jula 2024.
Milad Bidi, ubijen tokom napada na Bejrut, 30. jula 2024.

Milad Bidi, član iranske Islamske revolucionarne garde, ubijen je u Bjerutu u izraelskom zračnom napadu 30. jula, koji je bio usmjren na zapovjednika Hezbollaha Fuada Shukra.

Potvrđujući njegovu smrt, zapovjednik Revolucionarne garde Hossein Salami 1. augusta je pohvalio Bidija zbog "njegove borbe protiv kriminalnog i okupatorskog cionističkog režima", misleći na Izrael kao neprijatelja Irana.

Bidi je drugi pripadnik Islamske republičke garde koji je ubijen u izraelskim napadima, od bombaškog napada na iransku ambasadu u Damasku 1. aprila.

U tom napadu ubijeno je sedam članova te garde, uključujući dva generala, a Iran je uzvratio nekoliko dana kasnije ispaljivanjem bespilotnih letjelica i projektila na Izrael.

Shukr i Bidi ubijeni su nekoliko sati prije nego što je Ismail Haniyeh, politički vođa Hamasa, palestinske grupe koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom, ubijen u Teheranu.

Iran i njegovi regionalni saveznici okrivili su Izrael za njegovo ubistvo, a iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, rekao je da Iran "ima dužnost" osvetiti se za ubistvo vođe Hamasa.

Najmanje 20 pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde ubijeno je u napadima koje je navodno izveo Izrael u Siriji i Libanonu, od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi odnosno od oktobra prošle godine.

XS
SM
MD
LG