Dostupni linkovi

Biden predviđa da će Rusija 'ući' u Ukrajinu


Joe Biden, predsjednik SAD
Joe Biden, predsjednik SAD

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden naveo je predviđanja o ruskom napadu na Ukrajinu, ali je rekao da predsjednik Vladimir Putin vjerovatno nije odlučio i da će se suočiti s teškim ekonomskim posljedicama ako se takva ofanziva dogodi, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Nisam siguran da je siguran šta će učiniti. Pretpostavljam da će ući. Mora nešto da učiniti", rekao je Biden na opsežnoj konferenciji za novinare 19. januara povodom obilježavanja svoje prve godine na mjestu predsjednika.

Biden je rekao da bi napad na Ukrajinu bio "katastrofa za Rusiju", nanijevši ogroman ljudski, ekonomski i politički danak Moskvi.

"Naši saveznici i partneri spremni su da nametnu ozbiljne troškove i značajnu štetu Rusiji i ruskoj ekonomiji", rekao je, uključujući sankcije energetskom sektoru i onemogućavajući ruskim bankama poslovanje u američkim dolarima, svjetskoj rezervnoj valuti.

Iako je ruska vojska moćnija od ukrajinske, Biden je sugerisao da bi gubitak života za Ruse bio "težak".

Rusija je okupila oko 100.000 vojnika na okupiranom Krimu i blizu ukrajinskih granica, dižući zvona za uzbunu u zapadnim prijestonicama zbog sumnji da Moskva priprema dalje vojne akcije protiv Ukrajine.

XS
SM
MD
LG