Dostupni linkovi

Biden u Poljskoj: NATO jači nego što je ikada bio


Poljski predsjednik Andžej Duda (lijevo) s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom, u Varšavi, 21. februar 2023.
Poljski predsjednik Andžej Duda (lijevo) s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom, u Varšavi, 21. februar 2023.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da je NATO jači nego ikad, tokom posjete Poljskoj, uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Biden je tokom sastanka s poljskim kolegom Andžejem Dudom, opisao NATO kao "možda najpostojaniji savez u povijesti" i rekao je da je jači nego ikad unatoč nadi ruskog predsjednika Vladimira Putina da će se raspasti zbog rata u Ukrajini.

Potvrdio je posvećenost Sjedinjenih Država europskoj sigurnosti.

"Moramo imati sigurnost u Evropi", rekao je Biden u predsjedničkoj palači u Varšavi. "To je tako osnovno, tako jednostavno", rekao je.

Podrška Sjedinjenih Država Ukrajini ostaje snažna, dodao je američki predsjednik.

"Kao što sam rekao predsjedniku Zelenskom kada smo jučer razgovarali u Kijevu, vjerovatno mogu da kažem da naša podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva", rekao je Biden.

Predsjednik Poljske je rekao da je Bidenova posjeta važan znak posvećenosti Sjedinjenih Država sigurnosti u Europi.

"Vaša posjeta je signal odgovornosti SAD-a za sigurnost svijeta i Europe. Amerika može održati svjetski poredak", rekao je Duda Bidenu tokom njihovog bilateralnog sastanka.

Biden će se u srijedu konzultirati s Dudom i drugim čelnicima Bukureštanske devetorice, skupine najistočnijih članica vojnog saveza NATO-a.

Invazija Rusije koja se približava godišnjici 24. februara ostavila je desetke hiljada mrtvih i razorila ukrajinski infrastrukturni sistem, te oštetila globalnu ekonomiju.

XS
SM
MD
LG