Dostupni linkovi

Bajden uverava demokrate da je sposoban za još jedan mandat


Džo Bajden, Vašington, SAD, 2. jul 2024.
Džo Bajden, Vašington, SAD, 2. jul 2024.

Predsednik SAD Džo Bajden održaće sastanak sa demokratskim guvernerima u sredu posle slabog nastupa u debati protiv republikanskog kandidata Donalda Trampa, rekao je za Rojters neimenovani zvaničnik Bele kuće.

Sastanak će biti održan u Beloj kući, neki guverneri će prisustvovati virtuelno, a cilj je da predsednik ubedi lidere u svojoj stranci da je i dalje u dobroj mentalnoj i fizičkoj formi - uprkos onome što je pokazao u debati, prenosi Glas Amerike (VOA).

Posle tog duela, neki u demokratskoj stranci su ga pozvali da odstupi i ne bude predsednički kandidat Demokratske stranke.

Drugi izvor kaže za Rojters da će se Bajden sastati sa liderima na Kapitol hilu ove nedelje, u pokušaju da ojača podršku stranačkih kolega i ublaži pozive da se skloni.

Sastanci su deo strategije da se ponovo stabilizuje Bajdenova kandidatura posle problematičnog nastupa u debati u Atlanti.

Njegov tim je tokom vikenda obavljao teške telefonske razgovore sa velikim donatorima kampanje koji se takođe pitaju da li 81-godišnji demokrata treba da ostane u trci za predsednika.

Istovremeno, neke demokrate počinju javno da istupaju tražeći od Bajdena da odustane od kandidature.

Demokratski kongresmen iz Teksasa Lojd Doget postao je prvi iz stranke koji je javno pozvao Bajdena da odstupi, prenosi AP.

On je u saopštenju naveo da bi Bajden trebalo da "donese bolnu i tešku odluku da se povuče".

"Nisam lako doneo odluku da svoje sumnje iznesem javno, niti to umanjuje moje poštovanje za sve što je predsednik Bajden postigao. Za razliku od Trampa, predsedniku Bajdenu je na prvom mestu uvek bila država, a ne on sam, i uzimajući to u obzir, nadam se da će doneti tešku i bolnu odluku da se povuče. S poštovanjem ga pozivam da to uradi", naveo je Doget.

Doget, koji predstavlja distrikt u Ostinu, služi svoj 15 mandat i prvi je kongresmen koji je javno pozvao Bajdena da uradi ono o čemu mnoge demokrate pričaju privatno.

Slab nastup predsednika u debati uzrokovao je paniku čak i među njegovim najvernijim pristalicama, i mnoge naterao da se zapitaju da li baš on najjači demokratski kandidat koji ide protiv Trampa.

Osim Bele kuće, u novembru se glasa i za novi saziv Kongresa gde demokrate brane mnogo više mesta u Senatu od republikanaca.

Dogetovo saopštenje stiglo je nekoliko minuta pošto je bivša predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je sada članica Kongresa, za MSNBC izjavila da je "legitimno pitanje da li je Bajden imao samo lošu epizodu u debati, ili je to njegovo stanje".

"Ljudi se to pitaju, legitimno, za obojicu kandidata", rekla je Pelosi.

Dodala je da nije razgovarala sa Bajdenom od debate, ali je i istakla da je "predsednik na vrhuncu svoje igre - u smislu da zna šta su problemi i koliki su ulozi".

XS
SM
MD
LG