Dostupni linkovi

Biden će u govoru na godišnjicu 6. januara 'snažnije kritikovati Trumpa'


Joe Biden, novembra 2023.
Joe Biden, novembra 2023.

Američki predsjednik Joe Biden obilježit će treću godišnjicu napada na američki Kapitol 6. januara govorom u kojem će naglasiti da je njegov republikanski suparnik, bivši predsjednik Donald Trump, egzistencijalna prijetnja demokratiji, objavila je Bidenova kampanja.

Biden će u subotu govor održati u blizini Valley Forgea u Pennsylvaniji, historijskog mjesta bitke Američke revolucije, nakon čega će u ponedjeljak posjetiti crkvu Mother Emanuel AME u Charlestonu u Južnoj Karolini, mjestu gdje je bijeli supremacista 2015. godine ubio devetero ljudi.

Predsjednik će naglasak staviti na sve veću prijetnju političkog nasilja.

Ove dvije posjete će predstavljati do sada najizravnije napade Bidena na Trumpa i republikance, što će biti promjena tona nakon što je većinu 2023. hvalio svoje zakone i stanje privrede, piše Reuters.

"Izbori iduće godine neće biti samo između suprotnih filozofija vladanja", rekla je šefica predsjednikove kampanje Julie Chavez Rodriguez.

Ona je navela da će se na tim predsjedničkim izborima građani izjašnjavati i o zaštiti demokratije i temeljnih sloboda svakog Amerikanca.

Hiljade Trumpovih pristalica je 6. januara 2021. upalo u Kapitol, centar američke demokratije, u pokušaju da zaustave potvrdu njegovog izbornog poraza.

Četvoro ljudi poginulo je na dan napada, a jedan policajac dan kasnije. Od tada je četvoro policajaca sebi oduzelo živote, a u neredima je povrijeđeno 140 ljudi.

[Video: Policija evakuiše američki Kongres nakog što su Trumpove pristalice probile sigurnosni prsten i upale u zgradu Kapitola dok se odlučivalo o potvrđivanju elektorskih glasova i izboru Joe Bidena za novog američkog predsjednika | 6. januara 2021.]

Trumpove nasilne pristalice savladale osiguranje američkog Kongresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Trump je suočen s pravnim procesima zbog pokušaja da poništi rezultate izbora 2020., a savezne države Colorado i Maine zabranile su mu kandidaturu zbog njegove uloge u navodnom podsticanju napada na Kapitol.

Te zabrane sada su poslane na Vrhovni sud gdje će vrlo vjerovatno biti ukinute.

Trumpovi advokati odbacuju da je on podsticao na pobunu.

Trump nasuprot Bidena ima dva postotna boda prednosti, 38 u odnosu na 36 posto aktualnog predsjednika, međutim, 26 posto ispitanika je još neodlučno između njih dvojice ili će da glasa za nekoga trećeg, pokazuje anketa Reutersa i Ipsos Pulsa.

Trump je u velikoj prednosti u republikanskim predizborima, pokazuju istraživanja.

Bidenova kampanja će u narednim sedmicama pojačati svoju aktivnost, uključujući imenovanje direktora u svih 50 saveznih država i plasiranjem reklama.

Potpredsjednica Kamala Harris trebala bi govoriti ove subote na skupu u Južnoj Karolini, a potom na Dan Martina Luthera Kinga kasnije ovaj mjesec. Ona će poslati poruku o prijetnji demokratiji.

XS
SM
MD
LG