Dostupni linkovi

BIA tvrdi da nije bilo 'nezakonite primene fizičke sile' nad Sandulovićem


U prostorijama Bezbednosno informativne agencije u Beogradu. Ilustrativna fotografija
U prostorijama Bezbednosno informativne agencije u Beogradu. Ilustrativna fotografija

Bezbednosno-informativna agencija Srbije (BIA) demantovala je 10. januara navode da je čelnik opozicione Republikanske partije Nikola Sandulović bio izložen torturi, tvrdeći da nije došlo do povrede slobode i prava, kao ni nezakonite primene fizičke sile prema Sanduloviću.

Tužilaštvo u Nišu je ranije potvrdilo za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Nikola Sandulović od prošle sedmice u pritvoru zbog "sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti".

Na koji način je Sandulović to po oceni Tužilaštva učinio, u izjavi za RSE tada nije navedeno.

BIA u saopštenju navodi da su preduzeli aktivnosti "u cilju razjašnjenja pozadine Sandulovićeve protivzakonite delatnosti, koju je nadležni tužilac kvalifikovao kao krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti".

"Iznošenjem laži o navodnom nezakonitom postupanju pripadnika BIA, Sandulović i ostali promoteri nezavisnosti tzv. Kosova, žele da dezinformišu i uznemire domaću i stranu javnost, naruše ugled Bezbednosno-informativne agencije i destabilizuju bezbednosne prilike u Republici Srbiji", navodi se u saopštenju.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine.

Sandulović je 2. januara postavio na društvenoj mreži X (ranije poznatoj kao Tviter) video snimak na kome polaže venac na spomenik u mestu Prekaze na Kosovu.

Spomen-kompleks obeležava događaje od 5, 6. i 7. marta 1998. godine, kada su srpske snage ubile 50 članova porodice Adema Jašarija, jednog od osnivača nekadašnje Oslobodilačke Vojske Kosova (OVK).

Dan nakon objavljivanja snimka, na istoj mreži oglasio se advokat Čedomir Stojković, koji je objavio da je Sandulović uhapšen i da njegova porodica nema informacija o tome gde se on nalazi.

Institucije Evropske unije (EU) su potvrdile 9. januara da prate situaciju i informacije o pritvaranju predsednika opozicione Republikanske partije Nikole Sandulovića.

Sandulović je predsednik Republikanske stranke, koja od osnivanja 2015. nije prešla izborni cenzus i ušla u Parlament.

Radi se o čoveku kontroverzne biografije, koja uključuje i ranjavanje u eksploziji automobila pre 13 godina, te hapšenje zbog "širenja panike" 2020. u vreme pandemije kovida.

XS
SM
MD
LG