Dostupni linkovi

Bez dogovora o finansiranju javnog servisa Bosne i Hercegovine


Sjedište BHRT-a, RTV Federacije BiH i TV Kantona Sarajevo, 12. 5. 2015.
Sjedište BHRT-a, RTV Federacije BiH i TV Kantona Sarajevo, 12. 5. 2015.

Dogovora o finansiranju javnog servisa Bosne i Hercegovine nema ni nakon sastanka Belmina Karamehmedovića i Džemala Šabića, generalnih direktora Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Radio-televizije Federacije BiH, s predstavnicima vladajuće Socijaldemokratske partije, Naše stranke te Naroda i Pravde.

BHRT je jedan od tri javna emitera u Bosni i Hercegovini i trenutno je, prema navodima uprave te medijske kuće, ostao bez finansiranja zbog nepostojanja dogovora o naplati RTV takse u entitetu Federacija BiH.

Već od 2017. godine, kako tvrde, BHRT ne dobija novac od takse prikupljen u entitetu Republika Srpska.

Predstavnici stranaka "Trojke" su ponudili određena, kako su kazali, privremena rješenja u smislu pravednije raspodjele RTV takse na način da se "novac koji Radio-televizija Federacije BiH (FTV) uplaćuje BHRT-u, bude nadoknađen FTV-u iz budžeta".

To rješenje nije bilo prihvaljivo za direktora FTV-a Džemala Šabića koji je još jednom pozvao BHRT da potpiše ugovor s Elektroprivredom Bosne i Hercegovine.

Kazao je i kako menadžment BHRT-a razvlačenjem potpisa ugovora koristi kao taoce, i radnike BHRT-a i FTV-a.

"Meni je žao jer sam odrastao u toj kući. Mi se kockamo time da izgubimo oba servisa sa sjedištem u Sarajevu. Zašto to neko radi, meni nije jasno. Žao mi je što toliko vole da manipuliraju i sa javnosti i sa radnicima", rekao je Šabić koji je direktor entitetske televizije.

Naplata RTV takse u Federaciji BiH do sada se vršila putem računa za struju, ali samo u dijelu ovog entiteta koji električnom energijom snadbijeva Elektroprivreda BiH.

Od januara je ta stavka uklonjenja budući da generalni direktor BHRT nije potpisao novi ugovor s Elektroprivredom BiH.

Direktor državne televizije Karamehmedović je kazao kako se ne zna šta će biti s platama radnika javnog servisa BiH.

"Ja sam spreman da podnesem sve posljedice eventualnih grešaka, sigurno ih je i bilo, ali ovu situaciju u kojoj se našao BHRT nije izazvao naš menadžment, nego se ne poštuje zakon koji je usvojen 2005. godine u Parlamentu", poručio je on.

Na sastanku je "konstatovano i kako je BHRT pred bankrotom".

Prošle sedmice na društvenoj mreži X reagovala je i Delegacija Evropske unije u BiH iz koje su poručili kako BiH riskira da bude jedina zemlja u Evropi bez javnog emitera na državnom nivou.

To je, kako su rekli, neodgovorno i neprihvatljivo.

Inače, stabilno funkcionisanje javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine je 12. od ukupno 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji BiH mora da ispuni na putu prema Evropskoj uniji.

BHRT je državni emiter, dok u entitetu Federacija BiH djeluje Radio-televizija Federacije BiH, a u drugom entitetu Radio Televizija Republike Srpske (RTRS).

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto, u čijoj nadležnosti je javni servis, naglasio je kako je jedini izlaz iz situacije novi zakon o RTV servisu koji će se primjenjivati na teritoriji cijele države.

Naglasio je kako trenutno "nije postignut konsezus kako bi taj zakon i trebao izgledati".

XS
SM
MD
LG