Dostupni linkovi

Bisljimi: Kosovo nije prihvatilo da bude ucijenjeno novim ustupcima koje su tražile neke zemlje EU


Zamjenik premijera Kosova Besnik Bisljimi
Zamjenik premijera Kosova Besnik Bisljimi

Zamjenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi (Bislimi) izjavio je da je od zemalja članica Evropske unije (EU) bilo zahtjeva za dodatnim ustupcima, koji su prevazilazili kaznene mjere koje je blok uveo Kosovu prošle godine.

"Ali, naravno, Kosovo nije prihvatilo da bude ucijenjeno u tom pogledu", rekao je Bislimi 19. juna pred skupštinskim Odborom za evropske integracije.

Prema njegovim riječima, takvi zahtjevi, koje su, kako je precizirao, u kontinuitetu upućivale države članice, ali ne direktno Brisel, pokazuju da je Kosovo u najmanju ruku krivo za sprovođenje tih mjera.

Bislimova izjava dolazi nakon što je šef diplomatije EU Jozep Borelj (Borrell) podnio izvještaj državama članicama EU.

Radio Slobodna Evropa saznaje iz diplomatskih izvora da je u ovom izvještaju Borel preporučio ukidanje kaznenih mjera.

Bez pristupa fondovima i susreta sa zvaničnicima

EU je uvela kaznene mjere Kosovu juna 2023. godine, zbog nasilja na sjeveru države, kada su izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ušli u opštinske zgrade i preuzeli dužnost.

Oni su izabrani na izborima u aprilu 2023. godine, pošto su Srbi prethodno napustili kosovske institucije i bojkotovali izbore.

Situacija je eskalirala 29. maja u Zvečanu, posle sukoba između demonstranata i pripadnika Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

Mjere koje je EU potom donijela uključuju obustavu svih susreta evropskih zvaničnika sa zvaničnicima iz Prištine, obustavu sastanaka u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja te suspenziju predpristupnih fondova.

EU je takođe odbila da razmotri projekte Kosova u okviru Investicionog plana za Zapadni Balkan.

"Porijeklo nereda u Beogradu"

Zamjenik premijera je kazao da je porijeklo tih nereda u Beogradu.

"Ali pošto su se desili na teritoriji Kosova, mjere su odlučene za Kosovo", kazao je Bisljimi, dodajući da je Priština kažnjena samo zato što je primijenila Zakone i poslala gradonačelnike u kancelarije u kojima su pobijedili na izborima.

Bisljimi je ocijenio i da EU "nerado ukida mjere" iako su kovoske vlasti zajedno sa evropskom misijom za vladavinu prava na Kosovu EULEX utvrdile da je situacija na sjeveru mirna.

"Postojale su čak i ideje da se one sprovode postepeno ili da se postepeno povlače, sa idejom da će se možda mjere iskoristiti za izvlačenje drugih kompromisa sa Kosovom, mimo onoga za šta je odlučeno".

U međuvremenu, Boreljov izvještaj, koji preporučuje ukidanje mjera protiv Kosova, biće razmatran 19. maja na sastanku Odbora za politiku i bezbjednost EU (PSC).

Na osnovu razgovora, onda će se vidjeti da li će biti odlučeno da se ukinu mjere.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu, ukidanje mjera protiv Kosova moglo bi da se nađe na dnevnom redu sastanka Savjeta za spoljne poslove koji se održava na ministarskom nivou 24. juna.

Kosovo je više puta insistiralo da je ispunilo sve zahtjeve EU za ukidanje mjera.

XS
SM
MD
LG