Dostupni linkovi

Tužilaštvo zatražilo pritvor za nečelnika Općine Trnovo i ostale osumnjičene za korupciju u gradnji na Bjelašnici


Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo uhapšen u policijskoj akciji "Incitat"
Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo uhapšen u policijskoj akciji "Incitat"

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora načelniku Općine Trnovo Ibri Berilu i još troje osumnjičenih za korupciju i pranje novca u vezi s gradnjom na Bjelašnici.

Jednomjesečni pritvor zatražen je za Nađu Milišić, pomoćnicu načelnika Općine Trnovo, Adisa Mulaosmanovića, osnivača firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo te Edinu Džigal, sestru Mulaosmanovića.

Oni su uhapšeni 5. augusta u policijskoj akciji kodnog naziva "Incitat", a kantonalno Tužilaštvo je navelo da se "radi o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca".

Pritvor im je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza te opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Za Berila i Milišić zatražen je zbog opasnosti da bi njihovim boravkom na slobodi moglo doći do uznemirenja javnosti, saopćilo je Tužilaštvo 7. augusta.

U okviru akcije "Incitat", pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) privremeno su obustavili transakcije u iznosu od 610.000 maraka (oko 305.000 eura) putem komercijalnih banaka, te u udjelu u jednom investicijskom fondu.

Hapšenju su prethodili pretresi na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo, među kojima su prostorije Općine Trnovo i firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo, te još nekoliko lokacija na Bjelašnici.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo objavio je u septembru 2022. kartu na kojoj su ucrtana mjesta, većinom na Bjelašnici, na kojima je šuma bespravno posječena radi gradnje stambenih i drugih objekata.

Iz tog ureda su u decembru 2022. za Radio Slobodna Evropa potvrdili da su podnijeli više krivičnih prijava prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog navodnih nezakonitosti tokom gradnje na Bjelašnici.

XS
SM
MD
LG