Dostupni linkovi

Novi protest protiv rata u Ukrajini u Beogradu


Protest u Beogradu protiv rata u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Učesnici su pevali pesme posvećene Ukrajini i uzvikivali parole mira

"Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi, zajedno protiv rata u Ukrajini", parola je još jednog antiratnog skupa, održanog u nedelju, 20. marta na Trgu Republike u Beogradu.

Skup je počeo kod spomenika Knezu Mihailu gde je istaknut transparent na kome je na ruskom jeziku pisalo "Ne ratu", a okupljeni su nosili veliki broj transparenata, među kojima se ističu: "Stop Putinu", "Neka svetom vlada mir", "Oslobodite Navaljnog".

Učesnici su pevali pesme posvećene Ukrajini i uzvikivali parole mira, nakon čega su se uputili na Pionirskom parku kod Predsedništva Srbije, noseći ukrajinsku zastavu dugu 30 metara.

Protest je obezbeđivala policija, a incidenata nije bilo.

Protest protiv rata u Ukrajini. Beograd, 20. mart 2022.
Protest protiv rata u Ukrajini. Beograd, 20. mart 2022.

Protest je organizovala neformalna grupa građana i pripadnika dijaspore četiri pomenuta naroda, s ciljem da, kako se navodi u javnm pozivu, pruže "podršku narodu Ukrajine u borbi protiv agresije i narodima Rusije i Belorusije u njihovoj borbi protiv diktature".

"Mi, građani Srbije i pripadnici ruske, ukrajinske i beloruske dijaspore u Srbiji zahtevamo od političara da prekinu bilo koju saradnju sa partijom 'Jedinstvena Rusija' i drugim organizacijama pod direktnom kontrolom ruske države, a od medija tražimo da ne prećutkuju ratne zločine počinjene u toku agresije i da ne šire lažne informacije", naveli su organizatori u pozivu na protest.

Ruskinja, Ukrajinka i Beloruskinja zajedno protiv rata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara i ušao je u četvrtu nedelju.

Prema podacima UN-a, od početka ruske agresije na Ukrajinu, iz te zemlje je izbeglo više od 3,3 miliona stanovnika.

Generalna skupština UN-a usvojila je 2. marta rezoluciju kojom se osuđuje invazije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah povuče sve vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Srbija se na sednici Generalne skupštine UN-a pridružila osudi invazije Rusije, ali nije uvela sankcije Rusiji.

Srbija je, pored Belorusije, jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. Kao zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU, od nje se očekuje da uskladi spoljnu politiku sa evropskim politikama.

Pritisak na Srbiju je ojačan u proteklim nedeljama kada je EU uvela niz restriktivnih mera protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG