Dostupni linkovi

Skup podrške policijskom inspektoru pred svedočenje u slučaju 'Jovanjica'


Skup podrške inspektorima Odeljenja za suzbijanje narkotika beogradske policije Dušanu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću koji su otkrili plantažu marihuane na imanju "Jovanjica" ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu, 11. jul 2023.
Skup podrške inspektorima Odeljenja za suzbijanje narkotika beogradske policije Dušanu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću koji su otkrili plantažu marihuane na imanju "Jovanjica" ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu, 11. jul 2023.

Deo građana Beograda okupio se 11. jula, na poziv opozicionih stranaka, ispred zgrade Specijalnog suda, kako bi pružili podršku inspektorima Odeljenja za suzbijanje narkotika beogradske policije Dušanu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću koji su otkrili plantažu marihuane na imanju "Jovanjica".

Pred Specijalnim sudom u toku je postupak za slučaj "Jovanjica" u okviru kojeg u utorak svedoči inspektor Dušan Mitić.

On, u nastavku sudskog procesa, svedoči protiv Predraga Koluvije, na čijem imanju "Jovanjica" je, u novembru 2019. godine, prema optužnici, pronađeno 1.600 kilograma skanka (vrsta kanabisa).

Mitić je bio među policajcima koji su 2019. godine otkrili plantažu marihuane na imanju "Jovanjica" i uhapsili Koluviju.

Tokom ranijeg svedočenja u junu 2023. Mitić je govorio o pritiscima "iz najviših državnih struktura" od samog početka rada na slučaju Jovanjica, sa kojim su se suočavali inspektori Četvrtog odeljenja za suzbijanje narkotika.

On je u svedočenju pominjao veze Koluvije i tadašnjeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

Protiv prvooptuženog Predraga Koluvije, vlasnika imanja "Jovanjica", pred Specijalnim sudom u Beogradu vode se dva sudska postupka koji su poznati kao "Jovanjica 1" i "Jovanjica 2".

U oba postupka se tereti da je bio organizator grupe koja je uzgajala marihuanu za prodaju.

Koluvija se zajedno sa još devet osoba u predmetu "Jovanjica 1" tereti da je od maja 2016. do novembra 2019. na teritoriji Stare Pazove i Inđije (oko pedeset kilometara od Beograda) uzgajali kanabis sa THC-om (psihoaktivna supstanca) višim od 0,3 odsto.

U Srbiji je po zakonu dozvoljeno uzgajanje kanabisa (industrijske konoplje) koja sadrži manje od tog procenta.

U predmetu "Jovanjica 2" terete se mahom pripadnici policije BIA i Vojno-obaveštajne agencije (VOA) da su pružali zaštitu vlasniku imanja Predragu Koluviji.

Ovo je drugo okupljanje građana i dela opozicionih stranaka radi podrške inspektorima Dušanu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću.

To isto učinili su i na poslednjem protestu "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, koji se održavaju već dva meseca.

XS
SM
MD
LG