Dostupni linkovi

Organizatori Beograd prajda još jednom zatražili zakone o istopolnim zajednicama i rodnom identitetu


U Beogradu je 7. septembra 2024. održan Prajd u kojem je učestvovalo više hiljada ljudi.
U Beogradu je 7. septembra 2024. održan Prajd u kojem je učestvovalo više hiljada ljudi.

Organizatori Beograd prajda zatražili su od vlasti u Srbiji do šetnje koja je panirana za narednu godinu, učine konkretne korake ka usvajanju Zakona o istopolnim zajednicama i Zakona o rodnom identitetu.

U saopštenju navode da "nakon još jednog uspešnog i mirnog Prajda", koji je održan 7. septembra u Beogradu, žele da istaknu važnost osam zahteva Beograd Prajda, od kojih su najvažniji usvajanje ta dve zakona koji će LGBTI+ osobama obezbediti osnovna prava.

Usvajanje tih zakona je ranije naišlo na otpor desničarskih partija i organizacija i Srpske pravoslavne crkve, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2023. godine izjavio da neće potpisati Zakon o istopolnim zajednicama.

Organizatori Beograd prajda u saopštenju su pozvali i nadležne na adekvatnu reakciju za zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ zajednici.

"Sa jednog od najvećih Prajdova ikada održanim u Beogradu poslata je jasna poruka da nasilje usmereno ka LGBTI+ zajednici neće biti tolerisano, zbog čega tražimo od nadležnih organa da procesuiraju i sankcionišu sve nasilnike koji čine zločine iz mržnje", dodaju.

Samo tokom 2023. godine, u Srbiji je evidentirano 85 incidenata motivisanih mržnjom prema LGBTI+ osobama, podaci su nevladinog udruženja "Da se zna".

Ova organizacija, koja dokumentuje nasilje i diskriminaciju koji su motivisani homofobijom i transfobijom, ističe da većina incidenata nije prijavljena nadležnima zbog nepoverenja u institucije.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch upozorila je u izveštaju početkom 2024. da se LGBTI+ osobe u Srbiji suočavaju sa netolerancijom, pretnjama i nasiljem.

LGBTI+ zajednica u Srbiji sa Prajda traži osnovna prava i život bez straha
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Pod sloganom "Ponos su ljudi" u Beogradu je ove godine održan Prajd u kojem je učestvovalo više hiljada ljudi.

Učesnici su tokom šetnje prošli pored najvažnijih državnih institucija, ukazujući na diskriminaciju i nasilje sa kojima se suočavaju LGBTI+ ljudi u Srbiji.

Trasu kojom su se kretali obezbeđivale su jake snage policije, a šetnja je završena bez incidenata.

Beograd Prajd 2025. godine zakazan je za 6. septembar, a nedelja ponosa počeće 1. septembra i trajaće sedam dana.

XS
SM
MD
LG