Dostupni linkovi

Beograd i Podgorica razgovarali o rekonstrukciji pruge Beograd-Bar


Pruga Beograd-Bar
Pruga Beograd-Bar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa potpredsednikom Vlade Crne Gore Milunom Zogovićem i ministarkom saobraćaja Majom Vukićević o rekonstrukciji pruge Beograd-Bar.

Vučić je na Instagramu objavio da će taj železnički projekat od zajedničkog interesa finansirati Evropska unija.

Predsednik Srbije naveo je da je na sastanku 2. septembra u Beogradu bilo reči i o osnivanju zajedničke komisije za izgradnju autoputa koji će povezivati Beograd i Južni Jadran i otvaranju integrisanog graničnog prelaza.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se sa Zogovićem i ministarkom Vukićević, objavio je Parlament.

"Istakli su da su najvažniji infrastrukturni projekti za njihovu zemlju rekonstrukcija pruge Beograd–Bar i izgradnja autoputa koji bi u budućnosti povezao crnogorsko primorje i Podgoricu sa Beogradom", saopštila je Skupština Srbije.

Navodi se da je na sastanku istaknuto da su za Crnu Goru i Srbiju međusobni odnosi od izuzetnog značaja i da će dve zemlje raditi da u narednim godinama budu na boljem nivou.

Brnabić je saopštila da će se truditi da sa Parlamentom Crne Gore uspostavi bližu saradnju.

Funkcioneri Crne Gore Milun Zogović i Maja Vukićević prethodno su se u ponedeljak u Beogradu sastali sa ministrom saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem.

Posle sastanka saopšteno je da su Vesić i ministarka Vukićević potpisali pismo Evropskoj komisiji (EK) o zajedničkom nastupu pred Briselom u traženju sredstava iz evropskog fonda za razvoj Zapadnog Balkana za rekonstrukciju pruge Beograd-Bar.

Navodi se da je razgovarano i o zajedničkom nastupu dve države pred EK po pitanju završetka izgradnje autoputa ka Crnoj Gori, odnosno da se pokuša pronalaženje partnera koji bi gradio 108 kilometara saobraćajnice u Srbiji i 50 kilometara u Crnoj Gori.

Saopšteno je da je na sastanku razgovarano i o Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), odnosno o tome da se izmeni osnivački akt te zajedničke kompanije.

XS
SM
MD
LG