Dostupni linkovi

Proruski desničarski skup u Beogradu na drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu


Na desničarskom skupu u Beogradu i zastava sa slovom Z, simbolom ruske invazije na Ukrajinu, 24. februar 2024.
Na desničarskom skupu u Beogradu i zastava sa slovom Z, simbolom ruske invazije na Ukrajinu, 24. februar 2024.

Nekoliko stotina proruskih desničara okupilo se u Beogradu u subotu, protiveći se nezavisnosti Kosova i pozdravljajući drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu.

Skup pod nazivom "Nema predaje Kosova i Metohije" održan je na drugu godišnjicu ruske agresije na susednu Ukrajinu. Na okupljanje je pozvala neregistrovana ultradesničarska organizacija "Narodna patrola".

Ova organizacija prešla je put od antimigrantske politike i veza sa ruskim paramilitarcima, do zvaničnih optužbi za rušenje ustavnog poretka.

Vođa "Narodne patrole" Damjan Knežević rekao je da skup šalje sliku u svet da se u Beogradu "pozdravila druga godišnjica ruske specijalne vojne operacije".

Ruske vlasti invaziju na Ukrajinu nazivaju specijalnom vojnom operacijom.

"Mi bez Rusa nećemo osloboditi Kosovo, a neće ni Rusi bez nas", poručio je Knežević.

Skup je protekao uz povike "Živela Srbija, živela Rusija", "Živeo Putin", "Živeo Lukašenko" koji se odnose na autoritarne predsednike Rusije i Belorusije Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

Nošena je i zastava sa slovom Z, simbolom ruske invazije na Ukrajinu.

Na skupu je bilo i povika "Ne damo Kosovo" i "Nema predaje i prodaje".

Skup proruskih desničara održan je kod spomenika ruskom caru Nikolaju koji se nalazi preko puta Predsedništva Srbije
Skup proruskih desničara održan je kod spomenika ruskom caru Nikolaju koji se nalazi preko puta Predsedništva Srbije

Damjan Knežević iz "Narodne patrole" je rekao da su došli na skup zbog kosovskih Srba koje je, kako je naveo, "država izdala".

Optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića za izdaju.

Okupljanje je održano kod spomenika ruskom caru Nikolaju koji se nalazi preko puta Predsedništva Srbije gde je kancelarija predsednika Srbije.

Skup je podržao i pokret Dveri. Ovaj pokret saopštio je 23. februara da daje podršku skupu za opstanak Srba na Kosovu. Dveri na decembarskim izborima nisu prešli cenzus potreban za ulazak u Skupštinu Srbije.

Okupljeni na skupu prošetali su i do Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Damjan Knežević, lider "Narodne patrole" poručio je da od SPC očekuju da brani sprske nacionalne interese i pruži podršku srpskom narodu na Kosovu, kao i "odbrani Kosova."

Desničarske organizacije u Srbiji kritikuju Ohridski sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova koji su uz posredstvo Evropske unije postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti.

Knežević je bio uhapšen 15. februara 2022. nakon protesta ispred Predsedništva Srbije, zbog sumnje da je pozivao na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Pre okupljanja proruskih desničara, u Beogradu su održana dva skupa podrške Ukrajini.

Građani su na poziv ambasade Ukrajine i volontera na centralnom beogradskom trgu upalili sveće i održali minut ćutanja za žrtve ruske agresije u Ukrajini.

Održane su i akcija polaganja cveća i šetnja u Novom Sadu, kao i "Šetnja za mirnu Ukrajinu i slobodnu Rusiju u Beogradu", koje je organizovalo Rusko demokratsko društvo, koje okuplja kritičare ruskog predsednika Vladimira Putina i protivnike ruske invazije na Ukrajinu.

Za dve godine rata u Ukrajini više od 10.500 ljudi je ubijeno, od kojih je 587 dece.

Zemlju je napustilo 6,5 miliona Ukrajinaca, a ukrajinski gradovi pretvoreni su u ruševine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG