Dostupni linkovi

U Belgiji počelo veliko suđenje za drogu posle dešifrovanja aplikacija


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Belgiji je u ponedeljak počelo jedno od najvećih suđenja za krijumčarenje droge u istoriji te zemlje, s više od 120 optuženih na optuženičkoj klupi, velikim delom zahvaljujući istražiteljima koji su dešifrovali aplikacije za razmenu poruka.

Osumnjičeni iz Belgije, Albanije, Kolumbije i severne Afrike optuženi za učestvovanje u ogromnoj kriminalnoj operaciju u okviru postupka biće saslušani u sudnici pod strogim merama bezbednosti u bivšem sedištu NATO-a u Briselu.

"Časni sude, igrao sam, izgubio sam", rekao je 50-godišnji Eriden Munjoz Gerero (Eriden Munoz Guerrer) predsedavajućem sudiji. "Preuzimam odgovornost za ono što sam uradio. Potvrđujem sve izjave koje sam dao policiji i potvrđujem da sam vodio grupu".

Munjoz Gerero, koji je, uprkos svom španskom imenu Albanac, jedan od prvih optuženih koji je govorio u sudnici, priznao je pravio skrivene pregrade za kokain u luksuznim automobilima koje su kuriri bandi vozili u Nemačku, Italiju i Švedsku.

Navodna multinacionalna organizacija za šverc droge – aktivna od 2017. do kraja 2022. – uključivala je brojne kriminalne bande i razbijena je posle policijskih operacija u Belgiji, Nemačkoj i Italiji.

Tužioci kažu da su kokain i kanabis transportovani u kontejnerima iz Južne Amerike i Maroka i krijumčareni kroz luke u Belgiji, Holandiji, Nemačkoj i Francuskoj pre nego što su prodavani širom Evrope, kao i da su bande koristile aplikacije za šifrovane poruke.

Slučaj je delimično zasnovan na dokazima otkrivenim pošto su istražitelji u Belgiji, Francuskoj i Holandiji razbili tajne aplikacije Sky ECC i Encrochat.

Dešifrovanjem aplikacija, policija kaže da je uspela da zaviri u planiranje i rad operacija krijumčarenja droge.

Belgijski ministar pravde Pol van Tigčelt (Paul Van Tigchelt) rekao je da je već obezbeđeno 1.000 krivičnih presuda u slučajevima koji su rezultat dokaza iz šifrovanih aplikacija.

U Belgiji se nalazi ogromna luka Antverpen, koja je glavna kapija za krijumčarenje kokaina u Evropu.

Osumnjičeni u ogromnom suđenju koje je počelo u ponedeljak suočavaju se sa nizom optužbi, uključujući krivična dela u vezi s narkoticima, trgovinom oružjem i pripadnost kriminalnoj organizaciji.

Ukupno je na suđenju 124 osobe, mada su neki od njih i dalje u bekstvu i biće im suđeno u odsustvu.

Većina, poput Munjoza Gerera, nalazi se u belgijskom pritvoru.

Navodni vođa organizacije bio je albanski državljanin.

Tužioci kažu da je postojala "struktura i hijerarhija" između različitih kriminalnih grupa i ilegalnih komercijalnih veza.

Osumnjičeni su posebno optuženi da su zajednički vodili laboratorije za preradu kokaina otkrivene na tlu Belgije.

Očekuje se da će suđenje trajati nekoliko meseci, a presuda se ne očekuje pre sredine 2024. godine.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG