Dostupni linkovi

Nova hapšenja i optužbe evroparlamentaraca za 'Katargejt'


Belgijski evroposlanik Mark Tarabela uoči glasanja u Evropskom parlamentu da se njemu i Italijanu Andrei Kozolinu iz poslaničke grupe Socijalisti i demokrate, ukine imunitet zbog istrage o Katargejtu, Brisel, 2. februar, 2023.
Belgijski evroposlanik Mark Tarabela uoči glasanja u Evropskom parlamentu da se njemu i Italijanu Andrei Kozolinu iz poslaničke grupe Socijalisti i demokrate, ukine imunitet zbog istrage o Katargejtu, Brisel, 2. februar, 2023.

U okviru nastavka istrage o skandalu "Katargejt" koji je potresao evropske institucije i pokrenuo zahteve za reforme Evropskog parlamenta, belgijske vlasti su proširile krug optuženih za uzimanje mita kako bi uticali na odluke parlamenta Evropske unije (EU) u vezi s Katarom i Marokom, pišu svetski mediji.

Korupcija, pranje novca i pripadnost kriminalnoj organizaciji

Još jedan član Evropskog parlamenta je optužen za korupciju, dok je drugi priveden u okviru nastavka istrage belgijskih tužioca o skandalu Katargejt, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Socijalisti iz Belgije Marku Tarabeli (Marc Tarabella) u subotu, 11. februara, određen je pritvor pošto je optužen za korupciju, pranje novca i pripadnost kriminalnoj organizaciji. On poriče optužbu.

Tarabela je uhapšen u petak, samo osam dana nakon što mu je Evropski parlament ukinuo imunitet od krivičnog gonjenja.

Socijalista iz Italije Andrea Kozolino (Cozzolino) priveden je u petak uveče u bolnici u Napulju, rekao je njegov advokat, a belgijsko savezno tužilaštvo potvrdilo je hapšenje i saopštilo da traži njegovo izručenje.

Belgijske vlasti tvrde da su oni i drugi optuženi u okviru Katargejta uzimali mito da bi oblikovali politiku EU prema Kataru i Maroku, ističe Fajnenšl tajms.

Navodni motiv Katara, prema pisanju britanskog lista, bio je da se spreči usvajanje rezolucija s osudama tretiranja migrantskih radnija u toj zemlji uoči Svetskog prvenstva u fudbalu, kao i da se obezbedi bezvizni režim za građane te zalivske države.

Maroko je, s druge strane, navodno tražio podršku za svoje tvrdnje o suverenitetu nad Zapadnom Saharom, kao i dogovore s EU oko ribarstva i trgovine poljoprivrednim proizvodima.

I Maroko i Katar negiraju optužbe.

Šok u evropskim institucijama i zahtevi za reformama

Belgijski tužioci su optužili evroposlanika Tarabelu posle pretresa njegovog bankovnog sefa u okviru istrage o skandalu koji je potresao EU, ukazuje agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Skandal Katargejt, kako navodi AFP, izazvao je šok u institucijama EU i doveo do zahteva za užurbanim reformama Evropskog parlamenta u cilju suzbijanja uticaja spolja.

Evropski parlament je prošle nedelje na zahtev belgijskih istražitelja izglasao ukidanje imuniteta od krivičnog gonjenja Tarabeli i Kozolinu.

Portparol belgijskog tužilaštva rekao je za AFP da je Kozolino pomogao Maroku da pokuša da utiče na odluke Evropskog parlamenta. Italijanski mediji javili su da je Kozolino u kućnom pritvoru do saslušanja o ekstradiciji u utorak.

I Kozolino i Tarabela tvrde da su nevini.

Belgijske vlasti već imaju troje osumnjičenih u pritvoru pošto su u decembru pokrenule pretrese na nekoliko adresa – među kojima domove poslanika, bivših poslanika i pomoćnika parlamenta – i u njima našle 1,5 miliona evra u gotovini.

Prethodno optuženi

Među privedenim i optuženim za korupciju, pranje novca i pripadnost kriminalnoj organizaciji je i grčka evroposlanica Eva Kaili, koja je bila jedna od 14 potpredsednica parlamenta.

Druga dvojica su njen dečko Frančesko Đorđi (Francesco Giorgi), koji je bio pomoćnik u parlamentu, i bivši poslanik Pjer Antonio Panceri (Pier Antonio Panzeri), koji je osnovao jednu nevladinu organizaciju.

Panceri je prošlog meseca postigao dogovor s tužiocima u zamenu za blažu kaznu, obećavajući da će govoriti o zemljama koje su dale navodno mito i ljudima koji su primili novac.

Belgijski mediji su preneli da je Panceri rekao istražiteljima da je Tarabeli dao "između 120.000 i 140.000 evra" da mu pomogne po pitanjima u vezi s Katarom.

Tarabelin advokat optužio je Pancerija za "klevetu", rekavši da je njegov klijent ponovo negirao da je primio novac ili poklone.

"Potrebna vam je samo kleveta od jedne osobe, poznate kao vođe kriminalne organizacije, da biste izazvali takav cunami i nekog nepravedno ocrnili", naveo je Tarabelin advokat u saopštenju.

Skandal o davanju novca za uticaj u Evropskom parlamentu počeo je u decembru kada su belgijske vlasti optužile četiri osobe povezane s Evropskim parlamentom zbog navoda da ih je domaćin Katar zasipao gotovinom i poklonima kako bi uticao na donošenje odluka, ističe Rojters (Reuters).

Od optuženih u slučaju, Panceri je pristao da sarađuje s belgijskim vlastima, dok većina ostalih, uključujući i Katar i Maroko negiraju umešanost. Maroko se takođe žali na "sudsko uznemiravanje".

Uzimanje mita je priznao Kailin partner Frančesko Đorđi, koji je takođe u pritvoru, navodi Rojters. On je, prema izvorima upoznatim s istragom, rekao da sumnja da je Tarabela primao novac od Katara.

Tarabelin advokat je rekao da je poslanik Evropskog parlamenta dva puta posetio Katar i da je bio potpuno transparentan u vezi s tim putovanjima kada je obilazio gradilišta i radničke kampe, s fokusom na pitanja ljudskih i radničkih prava, kao i slobode izražavanja.

Odbrana Katara

Istražitelji veruju da je Tarabela blizak saradnik Pancerija, bivšeg italijanskog poslanika u Evropskom parlamentu za koga se smatra da je kolovođa korupcionaške mreže, ukazuje Gardijan (The Guardian).

Panceri i Kaili uhapšeni su u decembru zajedno s bivšim Pancerijevim pomoćnikom Đorđijem i šefom jedne nevladine organizacije sa sedištem u Briselu Nikolom Figa-Talamankom (Niccolo Figa-Talamanca).

Tarabela (59) je član Evropskog parlamenta od 2004. godine, s pauzom između 2007. i 2009. kada je bio ministar u regionalnoj vladi Valonije na istoku Belgije.

Bio je član delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Arapskim poluostrvom na kojem se nalazi Katar. Posle izbijanja skandala povukao se s te funkcije, kao i iz grupe Socijalisti i demokrate u Evropskom parlamentu.

Mesec dana pre izbijanja skandala, Tarabela je učestvovao u debati u parlamentarnom pododboru za ljudska prava o Kataru i Svetskom prvenstvu.

Tarabela, koji nije bio član tog tela, kritikovao je druge evroposlanike koji su skretali pažnju na umiranja migrantskih radnika koji su podizali infrastrukturu za Svetsko prvenstvo u Kataru. On ih je optuživao da kritike zasnivaju na zastarelim informacijama, tvrdeći da se ni Kina ni Rusija nisu suočile s takvim pitanjima kada su bili domaćini međunarodnih sportskih takmičenja.

"Nismo imali sve ovo kada smo pričali o Sočiju ili Pekingu", rekao je on, misleći na Zimske olimpijske igre u Rusiji i Kini, i pozvao poslanike da "zaista poštuju put" koji je prešao Katar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG