Dostupni linkovi

Albanija odobrila zatvorenom gradonačelniku da prisustvuje sednici Evropskog parlamenta


Alfred Beleri tokom posete grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa etničkoj grčkoj manjini u Albaniji, u Albaniji, 22. decembra 2022.
Alfred Beleri tokom posete grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa etničkoj grčkoj manjini u Albaniji, u Albaniji, 22. decembra 2022.

Odeljenje za zatvore u Albaniji je 14. jula odobrilo petodnevno odsustvo bivšem gradonačelniku iz etničke grčke manjine da prisustvuje prvoj sednici novog Evropskog parlamenta u Strazburu.

U saopštenju zatvora navodi se da je Alfredu Beleriju odobreno odsustvo od 15. do 20. jula. On mora da ostane u kontaktu sa policijom i da se vrati da odsluži ostatak svoje dvogodišnje zatvorske kazne.

Beleri, koji ima dvojno grčko i albansko državljanstvo, član je Evropskog parlamenta. On je osvojio grčko mesto u zakonodavnom telu EU na izborima prošlog meseca predstavljajući vladajuću konzervativnu stranku Nova demokratija.

Albanija, sadašnja članica NATO-a, ima istorijski napete odnose sa Grčkom, uglavnom zbog pitanja prava grčke manjine i brojne albanske zajednice u Grčkoj.

Beleri je osuđen jer je, kako se navodi, na prošlogodišnjim opštinskim izborima ponudio 40.000 albanskih leka (360 evra u to vreme) za kupovinu osam glasova.

Beleri je izabran za gradonačelnika grada Himare, 240 kilometara južno od glavnog grada Tirane, nakon što je uhapšen dva dana pre izbora. Nikada nije položio zakletvu jer je bio uhapšen. Kasnije je osuđen na zatvorsku kaznu.

Beleri je negirao te optužbe.

Poslanici Evropskog parlamenta uživaju značajan pravni imunitet od krivičnog gonjenja, čak i ako se optužbe odnose na zločine počinjene pre njihovog izbora. U slučaju Belerija, malo je verovatno da će to pravilo uticati na ishod pošto on služi kaznu za zločin počinjen u zemlji koja nije članica EU.

Nakon presude žalbenog suda, albanske izborne vlasti oduzele su Beleriju funkciju gradonačelnika Himare i novi izbori će biti održani 4. avgusta.

Belerijev slučaj doveo je do zategnutih veza između Tirane i Atine, a Grčka kaže da bi slučaj mogao naštetiti zahtevu Albanije za pridruživanje Evropskoj uniji. Albanija, zemlja kandidat, je u procesu pregovora o punopravnom članstvu.

Albanska vlada je rekla da ne može ništa da uradi dok je slučaj na sudu.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG