Dostupni linkovi

UN upozorio na povećan rizik od terorizma nakon spriječenog napada u Beču


Policija u Beču nakon što su otkazani koncerti Taylor Swift zbog prijetnji od terorističkog napada, 8. augusta 2024.
Policija u Beču nakon što su otkazani koncerti Taylor Swift zbog prijetnji od terorističkog napada, 8. augusta 2024.

Nakon otkazanog koncerta američke pop zvijezde Taylor Swift kao posljedice osujećenog napada, Ujedinjeni narodi su na sjednici Vijeća sigurnosti upozorili na povećan rizik od terorizma koji predstavlja ISIL-Korasan (afganistanski ogranak terorističke grupe "Islamska država").

"Dva rizika navedena u izvještajima tokom proteklih godina, nažalost, postala su očigledna", rekao je Vladimir Voronkov, podsekretar UN-ovog ureda za borbu protiv terorizma.

"Prvi je rizik da ISIL-K, podružnica 'Islamske države' u Afganistanu, izvrši terorističke napade u inozemstvu. Drugi rizik koji se materijalizirao u izvještajnom periodu odnosi se na ponovno oživljavanje jezgra terorističke grupe", rekao je on.

Sastanak je održan u trenutku kada je "Islamska država" – koja se često naziva ISIS, ISIL ili Daeš – bila inspiracija uhapšenima koji su planirali napad tokom koncerata Taylor Swift u Beču.

Tri koncerta u Beču su otkazana nakon što je austrijska vlada potvrdila planirani napad na mjesto održavanja, bečki stadion Ernst Happel.

Austrijska policija privela je u srijedu, 7. augusta, dvije osobe osumnjičene za planiranje napada.

Treći osumnjičeni uhapšen je u petak, 9. augusta. Riječ je o 18-godišnjem Iračaninu, koji je "iz istog kruga kao i glavni osumnjičeni", saopćila je austrijska policija.

Više osumnjičenih će biti ispitano, a imovina pretresena dok istražitelji nastavljaju istragu.

Glavni osumnjičeni, 19-godišnji Austrijanac koji ima sjevernomakedonske korijene, osumnjičen je da je osmislio zavjeru za napad na fanove Taylor Swift u Beču bombom ili nožem i zakleo se na vjernost terorističkoj grupi "Islamska država", saopćile su vlasti u četvrtak.

"Terorističke grupe kao što je Daeš nastavljaju dodatno iskorištavati internet i društvene mreže kako bi povećali broj pratitelja, kao i da šire propagandu zasnovanu na dezinformacijama i regrutiraju", rekla je zamjenica francuskog ambasadora u UN-u Nathalie Estival-Broadhurst Vijeću sigurnosti.

Na Telegram kanalima terorističke grupe objavljeno je da su osumnjičeni "ISIS-ovi vukovi samotnjaci". Otkazivanje koncerta ocijenjeno je kao "dokaz sve veće prijetnje i dosega grupe".

U objavi na zatvorenim kanalima terorističke grupe su se hvalili potezima pristalica i rugali Al-Kaidi i drugim rivalima jer nisu inspirirali napade vukova samotnjaka na Zapadu, objavio je Bliskoistočni institut za medije i istraživanje (MEMRI).

XS
SM
MD
LG