Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Akcioni plan za jedinstveno tržište Zapadnog Balkana; Srbija za EXPO otkupljuje zemljište za pola miliona evra po hektaru


Učesnici samita Berlinskog procesa, Berlin, 14. oktobar 2024.
Učesnici samita Berlinskog procesa, Berlin, 14. oktobar 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Premijeri šest država Zapadnog Balkana su na samitu Berlinskog procesa potpisali novi akcioni plan za jedinstveno regionalno tržište, kao sastavni deo Plana rasta Evropske unije za Zapadni Balkan. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je Plan rasta most između zajedničkog regionalnog tržišta i jedinstvenog tržišta EU. Ona je navela da bi države Zapadnog Balkana prvi novac iz Plana rasta trebalo da dobiju do kraja godine. "Smatram da sve zemlje Zapadnog Balkana moraju biti deo EU", rekla je Fon der Lajen u Berlinu. Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je u okviru Akcionog plana dogovorena bliža saradnja u borbi protiv iregularnih migracija. Takođe je potpisan Sporazum o pristupu visokom obrazovanju i prijemu na studije na Zapadnom Balkanu.
  • Kosovo će od 1. januara 2025. dozvoliti građanima BiH ulazak s ličnom kartom, objavio je kosovski premijer Aljbin Kurti tokom samita Berlinskog procesa.
  • Pronađeno je telo još jedne žrtve poplava i klizišta u Donjoj Jablanici, čime je broj poginulih osoba na tom području porastao na 19, potvrdio je Sabahudin Spahović iz Federalne uprave civilne zaštite. U Bosni i Hercegovini dosad su pronađena tela 26 žrtava. Pored 19 osoba iz Jablanice, četiri su iz Konjica, dok su tri osobe preminule na području Fojnice.

Balkan na RSE

Troškovi za eksproprijaciju zemljišta na kojem će biti izgrađen Nacionalni fudbalski stadion i objekti za međunarodnu izložbu Expo Belgrade 2027. iznose oko 12 miliona evra, navodi Državno pravobranilaštvo Srbije. Dokumentacija do koje je po Zakonu o dostupnosti informacija došao RSE pokazuje da je Poreska uprava procenila da vrednost tog zemljišta u opštini Surčin iznosi 500.000 evra po hektaru. Među vlasnicima zemljišta koja se otkupljuje u Surčinu bila je i kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Dahra. To zemljište nekada je pripadalo državnoj kompaniji Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) koju je 2018. kroz proces privatizacije kupila arapska kompanija kupujući tako i deo imovine preduzeća. Arapska kompanija je 2018. zemljište PKB-a kupila po ceni od 4.700 evra po hektaru da bi isto to zemljište sada bilo procenjeno na 100 puta veći iznos, odnosno pola miliona evra.

Broj Kineza koji su posetili Crnu Goru u prvih osam meseci ove godine iznosio je gotovo 39.000, pokazuju podaci Uprave za statistiku. Deset godina ranije, 2014, bilo ih je ispod 8.000. Rekordna godina po broju poseta je 2019, uoči pandemije COVID-19, kada je Crnu Goru posetilo gotovo 75.000 turista iz Kine. Pročitajte šta u Crnoj Gori privlači kineske turiste.

S druge strane, u Srbiji je nastavljena serija poseta kineskih zvaničnika Srbiji. Li Sijaosin, članica Cеntralnog komitеta Komunističke partije Kine i dirеktorka Državnе komisijе za rеformu javnog sеktora stigla je u Beograd mesec dana nakon posete sekretara partije u provinciji Šandong Lin Vua. Vuk Vuksanović, viši istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (BCBP), ocenio je da je intenziviran dijalog između dve partije i političkih elita sastavni deo srpsko-kineskog partnerstva. "Činjenica da su toliko česte posete govori o intenzitetu tog partnerstva i pokazuje realnost, koja postoji već šest godina minimum, a to je da je Kina zamenila Rusiju kao primarnog partnera Srbije izvan zapadnog sveta", kaže Vuksanović.

Pogledajte video prilog o Ibru Berilu koji je, iako u pritvoru, osvojio skoro četiri puta više glasova od svog protivkandidata na izborima za načelnika Općine Trnovo u Kantonu Sarajevo. Berilo, koji je na ovoj poziciji dve decenije, u pritvoru se nalazi, jer je osumnjičen za zloupotrebu položaja, korupciju i pranje novca.

Dok u Berlinu premijeri država Zapadnog Balkana potpisuju akcioni plan za jedinstveno regionalno tržište, na graničnom prelazu Merdare između Kosova i Srbije, sa srpske strane je kilometarska kolona kamiona pošto Carina Kosova sprovodi pojačanu kontrolu proizvoda iz Srbije.

Vojne operacije Izraela u Pojasu Gaze i Libanu

Palestinski zvaničnici saopštili su u ponedeljak da su najmanje četiri Palestinca ubijena, a desetine ranjene nakon što su izraelski avioni gađali šatorski kamp u kojem su smešteni raseljeni Palestinci na području bolnice Al Aksa u Deir el Balahu, u centru Gaze. Ranije su palestinske vlasti navele da su 22 osobe ubijene, a 80 ih je ranjeno u napadu izraelskih tenkova na školu u kojoj su se nalazili raseljeni Palestinci u Nuseiratu u centralnoj Gazi.

Najmanje 18 osoba poginulo je u izraelskom napadu na područje Aitou na severu Libana, koje je većinski hrišćansko, saopštio je libanski Crveni krst.

Rat u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u ponedeljak da su ga ukrajinske obaveštajne službe obavestile o umešanosti Severne Koreje u rusku invaziju na njegovu zemlju. On nije izneo dalje detalje u svom noćnom obraćanju. Prethodno je u nedelju rekao Zelenski da je Severna Koreja poslala vojnike i oružje Rusiji da podrži ruske ratne napore, pokazujući sve veći savez Kremlja i Pjongjanga.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije odobrili su nove sankcije Iranu zbog snabdevanja Rusije balističkim raketama. Sankcije su usmerene na kompanije i pojedince za koje se smatra da su uključeni u transfer oružja u Rusiju, uključujući glavnog avioprevoznika Iran Air, te aviokompanije Saha Airlines i Mahan Air.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova okarakterisalo je reči američkog glumca i frontmena grupe Thirty Seconds to Mars Džareda Leta – o ruskom ratu protiv Ukrajine – uvredom. Leto je na koncertu u Beogradu 11. oktobra najavio nastupe u Rusiji "kada prođu svi ovi problemi". "Osećaj ruske energije Džareda Leta i njegova spremnost da nastupi u Rusiji je uvreda za one koji žrtvuju živote za odbranu slobode. Ne može doći do smirivanja Rusije kada nastavlja da pokušava rešiti 'problem' samog postojanja Ukrajine", navelo je ukrajinsko ministarstvo.

Svet

Preživeti ozloglašeni ruski kazneni sistem nije samo stvar snage ili pameti. To je i stvar ishrane, rekli su bivši zatvorenici. "Nisam znala da se ljudi mogu hraniti takvim stvarima", rekla je Marija, koja je bila u zatvoru 17 meseci na osnovu, kako je navela grupa za ljudska prava Memorijal, politički motivisanih optužbi. Svakog dana stotine hiljada zatvorenika u ruskim zatvorima i pritvorskim centrima se hrane nekuvanom kašom, nepečenim hlebom, pokvarenim mesom i još mnogim takvim jelima, rekli su bivši zatvorenici. Istovremeno, kažu, nedostatak povrća i ograničene mogućnosti za pripremu ili nabavku zdrave hrane su uobičajeni.

Uprkos ranijem obećanju da će nastaviti raspravu o zaređenju žena za đakone, Vatikan je na ovogodišnjoj raspravi o budućnosti crkve stavio to pitanje na čekanje. Zagovornici kažu da bi dopuštanje ženama da budu đakoni pomoglo nadoknaditi manjak katoličkih sveštenika i rešiti dugogodišnje pritužbe da žene imaju niži status u crkvi. Najnovija odluka o đakonicama navela je mnoge katolike da se zapitaju da li je papa Franja konzervativniji nego što su mislili te da li je najavljena modernizacija Crkve uopšte u toku, pišu svetski mediji.

Šta ima još…

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG