Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Proruske stranke ušle u Vladu Crne Gore; Gnev u Bangladešu zbog nejednakosti i korupcije


Skupština Crne Gore tokom zasedanja na kojem je odobrena rekonstrukcija Vlade, 23. jul 2024.
Skupština Crne Gore tokom zasedanja na kojem je odobrena rekonstrukcija Vlade, 23. jul 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Proruske stranke i Bošnjačka stranka postale su deo Vlade Crne Gore, nakon što je Skupština u utorak izglasala njenu rekonstrukciju. Proruskim strankama pripala su dva potpredsednička i tri ministarska mesta, dok su Bošnjaci dobili jedno potpredsedničko i pet ministarskih mesta.
  • Neophodna je brza reakcija na epidemiju malih boginja kako bi se zaštitila deca u BiH, upozorili su Svetska zdravstvena organizacija u BiH i Unicef. Broj obolelih od morbila raste i registrovano je više od 7.000 slučajeva, od kojih su dva završila smrću adolescenata, navele su ove dve globalne organizacije.
  • Prvi dan vanredne sednice Skupštine Srbije na je čijem dnevnom redu i "Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda", obeležila je burna rasprava poslanika vlasti i opozicije. Nastavak je zakazan za sredu.
  • Ambasada SAD u Moskvi pozvala je na oslobađanje novinarke Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševe nakon što ju je sud u Rusiji osudio na šest i po godina zatvora.

Balkan na RSE

Pogledajte video prilog o ulasku proruskih struktura u Vladu Crne Gore.

Ambasada SAD u Podgorici zabrinuta je zbog, kako je navela, uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu i protive se sankcijama Evropske unije Rusiji.

EU je upozorila da je ključno da političke snage u Crnoj Gori nastave da deluju konstruktivno kako bi izgradile neophodan konsenzus o napredovanju reformi u vezi sa EU u svim oblastima. U saopštenju Evropske komisije se ocenjuje da je rekonstrukcija vlade unutrašnja stvar Crne Gore, ali se poručuje da je održavanje pune usklađenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom Brisela ključno za put Crne Gore ka EU.

Februar, mart, april, maj, juni, juli, avgust, septembar, oktobar, novembar i decembar 2023. nije prošao, a da se bosanskohercegovački entitet Republika Srpska nije zadužio na banjalučkoj berzi. U nekim mesecima i nekoliko puta. Taj trend je nastavljen i u prvih šest meseci ove godine. Time je Republika Srpska zadužena za 18 meseci oko 550 miliona evra i to samo od prodaje obveznica i trezorskih zapisa na ovoj berzi. Međutim, ne zna se ko stoji iza ovih unosnih ulaganja – trenutno se obveznice RS prodaju uz kamatnu stopu od šest odsto, a trezorski zapisi uz kamatu od četiri odsto.

Kurdski političar i aktivista Edževit Piroglu našao se u situaciji da niti može da ostane u Srbiji niti može da izađe iz nje. Piroglu je uhapšen u Srbiji 2021. po Interpolovoj poternici koju je raspisala Turska, optužujući ga za terorizam i ratovanje u Siriji. Sud u Beogradu odbio je zamolnicu Turske za njegovim izručenjem, ali mu vlasti nisu odobrile azil i Piroglu mora da napusti Srbiju. Dok ističe rok od 30 dana da izađe iz Srbije, Piroglu je to tri puta bezuspešno pokušao. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da ga druge zemlje neće. "Sada sam poluslobodan, ali ne gubim nadu. Biću slobodan", rekao je Piroglu.

Pogledajte video prilog šta kažu građani Kosova o povlačenju predsednika SAD Džoa Bajdena iz trke za predsednika i šta očekuju od dalje američke politike. U selima Uroševca, u blizini puta nazvanog po sinu Džoa Bajdena, Bou, građani kažu da nikada neće zaboraviti doprinos porodice Bajden slobodi i izgradnji države Kosovo.

RSE intervju

Naučni saradnik Instituta za humanističke nauke u Beču Ivan Vejvoda ocenjuje da neće biti promene američke politike prema Balkanu bez obzira ko bude sledeći predsednik SAD. U slučaju da bivši predsednik Donald Tramp dođe na vlast, Vejvoda kaže da neće biti velikih razlika u pristupu Balkanu, što se videlo i tokom njegovog prvog mandata.

Od potpredsednice SAD Kamale Haris, koja će verovatno biti kandidatkinja Demokratske partije za predsednicu, u ključnim spoljnopolitičkim pitanjima – rat u Ukrajini, rat u Pojasu Gaze i odnos s Kinom, može se očekivati nastavak spoljne politike Bajdenove administracije, mada će morati da donosi svoje odluke ako uđe u Belu kuću, ocenjuje bivši zamenik pomoćnika sekretara za politiku prema Evropi i NATO Džim Taunzend. On kaže da će spoljna politika Haris, ako pobedi na izborima, "biti nastavak u nekim oblastima", mada ukazuje da bi po pitanju rata u Pojasu Gaze moglo biti odstupanja u odnosu na Bajdenovu politiku.

Svet

Pogledajte u video prilog i šta Bajdenov izlazak iz predsedničke trke znači za Ukrajinu.

Premijerka Bangladeša Sheikh Hasina okrivila je opozicione političke stranke za smrtonosno nasilje koje je zahvatilo zemlju tokom nedavnih protesta koje su predvodili studenti protiv sistema kvota za poslove u državnoj službi. Iako je Vrhovni sud Bangladeša ukinuo sporne kvote što je predstavljalo značajan ustupak demonstrantima, situacija je i dalje napeta, jer demonstranti kažu da njihovi zahtevi nisu u potpunosti ispunjeni dok stručnjaci ukazuju na dublje ogorčenje javnosti zbog nejednake raspodele bogatstva, korupcije i visoke stope nezaposlenosti, pišu svetski mediji.

Višemesečna istraga RSE o četiri projekta u Tadžikistanu koje vode Kinezi, uključujući tri rudnika zlata i plantažu pamuka, pokazuje kako kineske kompanije koriste ogromno rudno bogatstvo Tadžikistana i zagađuju životnu sredinu u tom procesu, ali i dalje imaju povlašćeni tretman kod tamošnjih vlasti.

Šta ima još…

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG