Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Šest i po godina zatvora za novinarku RSE Kumarševu u Rusiji; Fokus na Kamali Haris posle odustajanja Bajdena od izbora


Novinarka RSE Alsu Kumarševa u sudnici u Kazanju u Rusiji, 31. maj 2024.
Novinarka RSE Alsu Kumarševa u sudnici u Kazanju u Rusiji, 31. maj 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Sud u Rusiji osudio je posle tajnog suđenja novinarku Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševu na šest i po godina zatvora zbog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci, nakon tajnog suđenja.
  • Potpredsednica SAD Kamala Haris u prvom javnom nastupu pošto je predsednik Džo Bajden odustao od izbora i podržao je da ga zameni kao predsednička kandidatkinja Demokratske partije, pohvalila je zaostavštinu predsednika. "Nasleđe Džoa Bajdena u protekle tri godine nema premca u modernoj istoriji", rekla je Haris.
  • Aleksandar "Saša" Kasanof preuzeo je funkciju zamenika pomoćnika sekretara za Zapadni Balkan, saopštio je Stejt department SAD. Tu funkciju je ranije obavljao Gabrijel Escobar, čiji je mandat istekao u maju ove godine.
  • Bošnjačka stranka ući će u rekonstruisanu Vladu Crne Gore premijera Milojka Spajića, odlučio je u ponedeljak Glavni odbor te stranke. Istovremeno u Vladu će ući stranke proruskog Demokratskog fronta predsednika Skupštine Andrije Mandića i poslanika Milana Kneževića.

Balkan na RSE

Sudovi u Crnoj Gori nemaju iste kriterijume po pitanju trajanja pritvora okrivljenih za organizovani kriminal. Razlika je najvidljivija u odnosima Ustavnog suda i redovnih sudova: Vrhovnog, Višeg i Apelacionog. Na diskrepanciju u odnosu sudova u određivanju dužine pritvora za osumnjičene i optužene, ukazalo je Udruženje pravnika Crne Gore koje smatra da pritvor u pojedinim slučajevima traje suviše dugo.

Otac Miloša Žujovića se, kaže, nije iznenadio kada je saznao da je njegov 25-ogodišnji sin izveo teroristički napad ispred Ambasade Izraela u Beogradu. "Video sam da su mu isprali mozak", rekao je za Zoran Žujović čiji je sin prešao na islam, a potom prihvatio ekstremističke stavove.

Dok se vatrogasci u Severnoj Makedoniji muče da obuzdaju vatrenu stihiju koja pustoši šumu na planini Serta, gradonačelnici mesta koja su na "vatrenoj liniji" kažu da država ne izdvaja dovoljno novca ni za vatrogasce ni za rekonstrukciju vatrogasnog voznog parka.

Pogledajte video prilog Sirovina za bh. i strano tržište, radna mjesta za mještane o branju borovnica u selu Vikići kod Bihaća.

Sportista Aleksandar Radišić sa Zlatibora na zapadu Srbije s entuzijazmom se priprema za Paraolimpijske igre u Parizu. "Mislim da ću zasijati u gradu svetlosti krajem avgusta", kaže Radišić, predsednik udruženja "Inkluzija osoba sa invaliditetom Zlatibor" koji se takmiči u disciplini bacanja čunja. Letnje olimpijske igre traju od 26. jula do 11. avgusta, a paraolimpijci će se takmičiti od 28. avgusta do 8. septembra. Radišić kaže da pripreme za igre traju već godinu dana, da su "teške i jako iscrpljujuće".

Rat u Ukrajini

Velika rafinerija nafte na jugu Rusije pretrpela je štetu nakon što je zapaljena rano ujutro u ponedeljak, rekli su regionalni zvaničnici, dok je Ministarstvo obrane u Moskvi saopštilo da je odbijen veliki ukrajinski napad dronovima koji je ciljao nekoliko regiona. Ukrajina nije zvanično komentarisala napad, ali je izvor iz ukrajinskog odbrambenog sektora rekao za AFP da dronovi povezani s Glavnom obaveštajnom upravom Ministarstva obrane stoje iza napada na rafineriju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je Bajdenu na hrabrim merama koje je preduzeo da podrži Ukrajinu i pozdravio njegovu, kako je naveo, "tešku ali snažnu" odluku da se povuče iz predsedničke izborne trke.

Mnoga deca u patriotskom letnjem kampu u srcu Ukrajine imaju članove porodice koji se bore protiv ruske invazije. Dečaci i devojčice, starosti od 10 do 13 godina, sklapaju puške, uče prvu pomoć i prolaze rituale prepune simbolizma.

Svet

Pogledajte šta se može očekivati posle odustajanja Bajdena od kandidature za izbore i njegove podrške Kamali Haris da bude kandidatkinja Demokratske partije na predsedničkim izborima 2024. Za RSE govore Tomas Gift s Univerzitetskog koledža u Londonu i Mat Dalek s Univerziteta Džordž Vašington.

Potpredsednica SAD Kamala Haris drži govor ispred Bele kuće u prvom javnom nastupu pošto je predsednik Džo Bajden odustao od izbora, 22. jul 2024.
Potpredsednica SAD Kamala Haris drži govor ispred Bele kuće u prvom javnom nastupu pošto je predsednik Džo Bajden odustao od izbora, 22. jul 2024.

Iako je Haris dobila podršku od Bajdena i drugih istaknutih demokrata, nije sasvim izvesno da će ona biti kandidatkinja Demokratske partije. Uprkos tome, njen tim je saopštio da je prikupio više od 81 milion dolara u periodu od 24 sata otkako je Bajden objavio odluku o povlačenju. Ta sredstava predstavljaju najveću prikupljenu sumu za 24 časa u kampanji za izbore 2024, uključujući obe partije.

U Vašingtonu ove sedmice boravi premijer Izraela Benjamin Netanjahu koji je pod sve većim pritiskom da okonča rat u Pojasu Gazi, kako od Izraelaca koji žele da se taoci vrate kući, tako i od američke administracije koja je više fokusirana na predsedničke izbore. Ipak, Netanjahuova posjeta tokom koje je predviđeno i njegovo obraćanje pred američkim Kongresom, zasenjena je Bajdenovom odlukom da se povuče iz predsedničke trke. To bi, smatraju pojedini analitičari, moglo ohrabriti izraelskog premijera u ključnom trenutku u pregovorima o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, pišu svetski mediji.

Šta ima još…

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG