Dostupni linkovi

Bajden čestitao Vučiću Dan državnosti Srbije, pozvao na pomak u dijalogu sa Kosovom


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden, fotoarhiv
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden, fotoarhiv

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) čestitao je 14. februara predsedniku Srbije Dan državnosti i pozvao na pomak u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Kosovom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije (EU).

"Budući da su izbori iza Vas, ohrabrujem Srbiju da napravi pomak napred u promovisanju mira i stabilnosti širom regiona i da preduzme proaktivne korake, uključujući kompromis kada je to potrebno – u cilju brze normalizuje odnosa sa Kosovom kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU", navodi se u čestitki koju je objavio Kabinet predsednika Srbije.

U pismu Bajdena navodi se da će SAD nastaviti da se "blisko angažuju" sa Vučićem, Prištinom i partnerima iz EU "u pravcu ostvarenja ovog važnog cilja".

Normalizacija odnosa Srbije i Kosova i puna primena Ohridskog sporazuma i njegovog aneksa i zvanično su postali deo pregovora o članstvu Srbije u EU, što je izazvalo negodovanje zvaničnika u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova poslednji put su se sastali u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa u Briselu 14. septembra. Tada, prema izjavama evropskih zvaničnika, nije došlo do pomaka u dijalogu.

Američki predsjednik je u pismu istakao i podršku Srbije u osudi ruske invazije na Ukrajinu, s obzirom na to da je Beograd podržao rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

"Važno je da ostanemo ujedinjeni u slanju snažnih poruka podrške Ukrajini i osudi brutalnog rata koji je Rusija sama izabrala", navodi se u pismu Bajdena upućenom Vučiću.

Srbija se od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. usaglasila sa više rezolucija UN kojima se osuđuje invazija, ali zvanični Beograd odbija da uvede sankcije Moskvi uprkos ponovljenim pozivima Brisela i Vašingtona da je kao država kandidat za članstvo u EU u obavezi da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa evropskom.

XS
SM
MD
LG