Dostupni linkovi

Bajden kaže da do primirja u Gazi vjerovatno neće doći u narednim danima


Bajden razgovara sa guvernerima u Bijeloj kući u Vašingtonu, 23. februara 2024.
Bajden razgovara sa guvernerima u Bijeloj kući u Vašingtonu, 23. februara 2024.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da do primirja u Gazi najvjerovatnije neće doći do ponedeljka, dodajući da SAD provjeravaju izvještaje o izraelskim vojnicima koji su pucali na ljude dok su čekali na humanitarnu pomoć u Gazi.

Bajden je naveo da vjeruje da će taj incident zakomplikovati pregovore o prekidu vatre, prenosi Rojters.

"Znam da hoće", rekao je Bajden novinarima, upitan hoće li taj napad zakomplikovati pregovore.

Zdravstvene vlasti u Gazi, koje su pod kontrolom Hamasa, kojeg su SAD i EU označile za terorističku grupu, rekle su da je u izraelskim napadima ubijeno 104 Palestinca, koji su čekali na humanitarnu pomoć, a da je ranjeno njih 280. Jedna bolnica je saopštila da je primila deset tijela i desetine povrijeđenih pacijenata.

"Upravo to provjeravamo. Postoje dvije suprotstavljene verzije onoga što se dogodilo. Još nemam odgovor", rekao je Bajden.

Humanitarna pomoć stiže vazdušnim putem u Gazu, 27. februar 2024.
Humanitarna pomoć stiže vazdušnim putem u Gazu, 27. februar 2024.

Dodao je da do privremenog prekida vatre vjerovatno neće doći do ponedjeljka, kao što je ranije predviđao.

"Razgovarao sam telefonom sa ljudima u regiji. Vjerojatno ne do ponedjeljka, ali se nadam", kazao je Biden.

Posrednici iz Egipta, Katara i Sjedinjenih Američkih Država tražili su šestosedmičnu pauzu u ratu, koji je počeo nakon što je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra.

Bajden je početkom sedmice izjavio da je Izrael pristao da zaustavi vojne aktivnosti u Pojasu Gaze za muslimanski sveti mesec ramazan, ako se postigne sporazum da ekstremistički pokret Hamas oslobodi taoce koje je oteo u napadu na Izrael u oktobru.

I Doha je ranije sugerisala da će pauza u borbama uslijediti prije početka ramazana, koji počinje 10. ili 11. marta, u zavisnosti od lunarnog kalendara.

Napadi na Gazu traju od 7. oktobra kao odgovor na napad Hamasa na Izrael. Područje je pretrpjelo značajno uništenje i već mjesecima se nalazi izolovano od ostatka teritorije.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG