Dostupni linkovi

Vladajuća stranka u Azerbejdžanu osvaja tijesnu većini u parlamentu


Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev ubacuje glasački listić na biralištu u Bakuu, 1. septembra 2024.
Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev ubacuje glasački listić na biralištu u Bakuu, 1. septembra 2024.

Vladajuća stranka u Azerbejdžanu na putu je da osvoji tijesnu većinu na prijevremenim parlamentarnim izborima koje je raspisao predsjednik Ilham Alijev, prema rezultatima izlazne ankete.

Prema anketi koju je provela Oracle Advisory Grupa, Alijevljeva stranka Novi Azerbejdžan osvaja 63 od 125 mjesta, što je manje od dosadašnjih 69 mandata.

Usprkos predviđanjima o smanjenju broja zastupničkih mjesta, predsjednikove pristaše bi i dalje mogli dominirati u novom sazivu, prenosi Reuters.

Deseci drugih mandata otpadaju na neovisne kandidate koji u praksi podupiru vladu i na kandidate manjih provladinih stranaka.

Azerbejdžanski servis Radija Slobodna Europa javio je da su prijavljeni slučajevi nepravilnosti na biralištima. Servis je objavio nekoliko videozapisa na kojima, kako izgleda, birači više puta glasaju.

Riječ je o prvim parlamentarnim izborima otkako je Azerbejdžan prošle godine započeo veliku vojnu ofanzivu kako bi vratio kontrolu nad odmetnutom regijom Nagorno-Karabah, gdje su etnički Armenci bili neovisni 30 godina, od raspada Sovjetskog Saveza.

Alijev, koji je na vlasti od 2003., brzo je izvukao korist od te pobjede i osvojio peti predsjednički mandat u februaru s više od 92 posto glasova, prema navodima izbornih vlasti.

Armenija optužuje Baku za etničko čišćenje u Nagorno-Karabahu nakon što je više od 100.000 etničkih Armenaca pobjeglo odande, a Azerbejdžan poriče te optužbe.

Opozicijska stranka Musavat je sudjelovala u izborima prvi put u 15 godina nakon što je prethodne bojkotirala. Prema izlaznoj anketi, neće osvojiti nijedan mandat.

XS
SM
MD
LG