Dostupni linkovi

Talibani u Avganistanu zabranili ženama rad u nevladinim organizacijama


Fotoarhiv: Studentkinje nakon izlaska iz zgrade Univerziteta u Kabulu, 21. decembar 2022.
Fotoarhiv: Studentkinje nakon izlaska iz zgrade Univerziteta u Kabulu, 21. decembar 2022.

Talibanska vlada Avganistana izdala je naredbu 24. decembra svim stranim i domaćim nevladinim organizacijama da obustave zapošljavanje žena, što je najnoviji restriktivni potez protiv prava i sloboda žena, preneo je AP.

Naredbu je potpisao ministar ekonomije Kari Dina Mohameda Hanif.

U pismu dostavljenom nevladinim organizacijama navodi se da će svakoj nevladinoj organizaciji za koju se utvrdi da ne poštuje naredbu, biti oduzeta dozvola za rad u Avganistanu.

Ministarstvo je saopštilo da je primilo "ozbiljne pritužbe" na žene koje rade za nevladine organizacije da ne nose "ispravnu" maramu ili hidžab.

Afganistankama zabranjen pristup kampusu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

U naredbi nije jasno precizirano da li se naredba odnosi na sve žene ili samo na žene iz Avganistana koje rade u nevladinim organizacijama.

Talibanske snage bezbednosti su 24. decembra upotrebile vodeni top da rasteraju žene u gradu Heratu na zapadu zemlje, koje protestuju zbog ovonedeljne zabrane univerzitetskog obrazovanja žena.

Međunarodna zajednica je osudila zabrane talibanske vlade u Avganistanu koje se odnose na studiranje i obrazovanje. Potez su osudile i mnogobrojne muslimanske zemlje.

XS
SM
MD
LG