Dostupni linkovi

'Sva vrata zatvorena' za žene bez pratnje pod talibanima


Avganistanske žene čekaju da prime pakete pomoći koje distribuira dobrotvorna fondacija u Heratu 15. januara.
Avganistanske žene čekaju da prime pakete pomoći koje distribuira dobrotvorna fondacija u Heratu 15. januara.

Žene nose najveći teret talibanskih represivnih zakona u Avganistanu, gdje je ta ekstremistička grupa nametnula ograničenja na njihov izgled, slobodu kretanja i pravo na rad i studiranje.

Ipak, žene koje nisu udate ili nemaju "mahrema" odnosno muškog staratelja, suočavaju se sa još strožim ograničenjima i uskraćen im je pristup zdravstvenoj zaštiti, zabranjena su im duža putovanja i pod pritiskom napuštaju svoje poslove.

Talibanska pravila o mahremu zabranjuju ženama da napuštaju svoj dom bez muškog pratioca, često muža ili bliskog rođaka poput oca, brata ili strica.

Neudate žene i žene bez pratnje među kojima je, kako se procjenjuje, i dva miliona udovica, kažu da su zapravo zatvorenice u svojim domovima i da ne mogu da obavljaju čak ni najosnovnije poslove.

Jedna od njih je i Nadia, razvedena žena iz sjeverne pokrajine Kunduz. Ta majka četvoro djece nema preživjelih muških rođaka.

"Ova ograničenja guše žene koje sada ne mogu samostalno da rade jednostavne stvari", rekla je Nadia za RSE-ov Radio Azadi.

Tridesetpetogodišnjakinja je kazala da je ženama potrebna muška pratnja kako bi posjetile ljekara, otišle u vladine službe ili čak iznajmile kuću.

Priča kako je morala da plati muškarcu da joj bude pratnja kako bi se sastala sa trgovcem nekretninama i potpisala ugovor o iznajmljivanju.

Nadia je takođe platila muškarcu iz svog komšiluka oko 1.000 avganistanskh avgana, ili oko 12 eura, da je otprati do lokalne kancelarije za pasoše. Uprkos tome, talibani su odbili njen zahtjev za pasoš i naredili joj da se vrati sa svojim ocem, koji je umro prije mnogo godina.

"Čak i odlazak kod ljekara postaje nemoguć", rekla je. "Možemo samo da molimo [talibane] ili da se molimo. Sva su nam vrata zatvorena."

Žene koje prekrše talibanska pravila o mahremu pritvarane su ili hapšene, a često ih puštaju tek nakon što potpišu obećanje da ubuduće neće kršiti pravila.

U svom posljednjem izvještaju, misija Ujedinjenih nacija u Avganistanu (UNAMA) rekla je da zloglasna talibanska vjerska policija nadgleda kako se ta pravila primjenjuju kroz kontrole u javnim prostorima, kancelarijama i obrazovnim ustanovama, kao i postavljanjem kontrolnih tačaka u gradovima.

U izvještaju od 22. januara navodi se da su tri zdravstvene radnice privedene u oktobru jer su putovale na posao bez mahrema.

U decembru, ženama bez muškog pratioca zabranjen je pristup zdravstvenim ustanovama u jugoistočnoj pokrajini Paktia, piše u izvještaju.

U južnoj pokrajini Kandahar, talibani su ušli na autobusnku stanicu i provjeravali da li žene putuju sa muškim rođakom, piše u izvještaju.

Krajem 2021. talibani su rekli da ženama koje žele da putuju više od 72 kilometra ne bi trebalo omogućiti prevoz, osim ako nisu u pratnji bliskog muškog rođaka.

U još jednom incidentu koji je zabilježen u izvještaju UNAMA-e, talibani su savjetovali ženi da se uda ako želi da zadrži posao u zdravstvenoj ustanovi, rekavši da je neprikladno da samohrana žena radi.

Kabul - Avganistanska djevojčica stoji među udovicama u burkama, 6. januar 2010.
Kabul - Avganistanska djevojčica stoji među udovicama u burkama, 6. januar 2010.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u izvještaju objavljenom 18. januara navodi da, usljed talibanskih ograničenja za neudate žene i žene bez pratnje, domaćinstva koje vode žene dobijaju manje prihoda i hrane.

"Njihov udio u broju zaposlenih skoro se prepolovio, sa 11 odsto u 2022. na šest odsto u 2023", piše u izvještaju.

Kako se dodaje, domaćinstva koja vode žene obično brinu o više djece a manje su plaćena za svoj rad i troše manje količine hrane.

"Domaćinstva koja vode žene imaju veće potrebe za humanitarnom pomoći, a ipak prijavljuju više ograničenja u pristupu takvoj pomoći", rekli su iz UNDP-a.

"Pristup žena bez pratnje javnim mjestima kao što su zdravstvene ustanove, punktovi za vodu i pijace smanjio se u posljednje dvije godine", dodaje se u izvještaju.

'Duboko vrijeđa'

Parisa je neudata žena koja se brine o svojim starim roditeljima u sjeveroistočnoj provinciji Takhar.

Budući da joj je otac prikovan za krevet, a dva brata rade u susjednom Iranu, prisiljena je da se brine za potrebe porodice.

Ipak, rekla je da su je talibani više puta maltretirali dok je pokušavala da kupi namirnice na lokalnoj pijaci, koja se nalazi desetak kilometara od njezine kuće.

"Šta žene mogu da učine kada su muškarci iz njihovih porodica prinuđeni da napuste državu zbog posla?", rekla je za Radio Azadi, navodeći samo svoje ime iz bezbjednosnih razloga.

"Nemam izbora, moram da se brinem o osnovnim potrebama svoje porodice. Stav talibana duboko vrijeđa i krajnje je agresivan."

Parisa je rekla da je molila lokalne talibanske vođe da ublaže pravila o mahremu. Ipak, njeni su napori bili uzaludni.

"Počinju da nas maltretiraju i prijete kad god pokušamo da im kažemo da moramo da napustimo svoje kuće kako bismo zadovoljile osnovne potrebe", rekla je.

Kabul - Talibanski borac čuva stražu dok žena prolazi, 26. decembar 2022.
Kabul - Talibanski borac čuva stražu dok žena prolazi, 26. decembar 2022.

Parasto, stanovnica Kabula, rekla je da talibanska ograničenja sprječavaju neudate žene da traže ionako ograničenu zdravstvenu zaštitu koja im je dostupna.

"Ljekari u bolnicama i klinikama nerado primaju žene bez pratnje", rekla je za Afganistanski servis RSE.

Parasto je kazala da su sve veća ograničenja talibana za žene, posebno one koje su neudate ili nemaju muškog staratelja, učinila život nepodnošljivim.

“Neudate žene pokušavaju da prežive bez prava i mogućnosti”, rekla je.

*Napisao Abubakar Sidik u Pragu, na osnovu izvještaja Nakibe Birakzaj, Abide Spozmaj i Kudžaste Kabiri iz Afganistanskog servisa RSE

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG