Dostupni linkovi

Protiv migranata do pobjede


Sebastian Kurz, poznat pod nadimkom “Wunderwuzzi”
Sebastian Kurz, poznat pod nadimkom “Wunderwuzzi”

Lider austrijske konzervativne Narodne partije Sebastian Kurz postaće, na osnovu preliminarnih rezultata parlamentarnih izbora u Austriji, jedan od najmlađih svjetskih državnika.

Ovaj tridesetjednogodišnjak u međunarodnu politiku ušao je 2013. i to kao ministar vanjskih poslova Austrije. Do kancelarske funkcije dolazi na parolama potrebnih promjena u Austrijii o zaoštravanju politike prema imigrantima.

Sebastiana Kurza koji je poznat pod nadimkom “Wunderwuzzi” ili “čudo od frajera” često uspoređuju sa mladim liderima Francuske i Kanade Emmanuelom Macronom i Justinom Trudom, naravno, najviše zbog godina, a nikako nezbog političkog uvjerenja.

Istina, poput Macrona oformio je svojevrsni pokret oko sebe, pa preminovao konzervativnu Narodnu partiju u Novu narodnu partiju, ali ju je okrenuo prema krajnjem desnom političkom sazvježđu. Snažnom antiimgrantskom retorikom “osvojio” je desne i ekstremno desne glasače obećanjima da će zatvoriti migrantske rute prema Evropi, ograničiti davanja za migrante, ali ih i onemogućiti da primaju socijalnu pomoć ukoliko ne žive u Austriji najmanje pet godina.

Snažnom antiimgrantskom retorikom Kurz “osvojio” desne i ekstremno desne glasače
Snažnom antiimgrantskom retorikom Kurz “osvojio” desne i ekstremno desne glasače

Mladoliki Bečanin donio je novi polet svojoj stranci, koju mnogi smatraju najdosadnijom konzervativnom strankom u Evropi. Hoda bez kravate, leti ekonomskom klasom, i ne sjedi stalno za radnim stolom.

“Učinili smo nemoguće mogućim. Vrijeme je za promjene. Veselim se radu za Austriju”, zahvalio je nakon pobjede svojim biračima. No, iako je osvojio lavovski dio glasova, više od 31 posto moraće ići u koaliciju.

Ekstremno desna Slobodarska stranka ga optužuje da im je zapravo oteo glasove njihovog biračkog tijela, jer su mu poruke posebno oko imigracije bile slične. Odluči li se za koaliciju s njom, vratiće će je u vlast nakon 12 godina. Možda će u pregovorima Kurz zaboraviti uvrede lidera Slobodarske stranke Heinz-Chistrian Strache koji ga je nazivao “varalicom”. Posljednja koalicija između socijaldemokrata i konzervativaca se raspala ovog proljeća i biti će otpora njenoj mogućoj obnovi. Ipak, savez sa populistima, ekstremno desnom Slobodarskom strankom mogao bi izazvati negativne reakcije među evropskim saveznicama.

Za sada Kurz odbija predočiti svoje planove. Čeka konačne i službene rezultate i kaže da će razgovarati s ostalima strankama. Za ORF je rekao da želi stabilnu vladu, no ne isključuje mogućnost ni manjinske vlade.

Kancelarska fotelja biće slijedeći skok u njegovoj političkoj karijeri koja je počela prije osam godina kada je kao student prava izabran za predsjednika omladinskog krila stranke.

Kurz je izgradio svoj poziciju i na međunarodnoj sceni. Bio je domaćin nekoliko rundi razgovora između Irana i šest svjetskih sila o nuklearnom programu Teherana.

Kada je krenuo migrantski val prema Evropi zatražio je snažniju kontrolu vanjskih granica, bolju integraciju migranata i slamanje “političkog islama” finaciranog iz inozemstva.

Mnogi ga uspoređuju s Viktorom Orbanom, no ističu da je ipak pristojniji u nastupu od mađarskog premijera.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG