Dostupni linkovi

Održan seminar o aplikacijama za evropske fondove


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS ovih dana je održala seminar za predstavnike više podrinjskih opština o tome kako pisati i podnositi aplikacije za evropske fondove.

Direktor agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Slobodan Marković, rekao je da Evropska unija za BiH namjenjuje pozamašna sredstva:

„Bosni i Hercegovini je za svaku godinu u koju ulazimo namijenjen različit iznos, koji se kreće, od recimo 2007. godine 40 miliona eura, pa naredne oko 50, a 2013. godine 100 miliona eura. To je ona magična informacija: EU će donirati BiH 100 miliona eura. Tačno, ona je namijenila sto miliona eura, a koliko ćemo od toga uspjeti potrošiti je do nas.“

Veliki problem je što dobar dio tih sredstava ne bude doniran zbog nedostatka kvalitetnih projekata, jer se susrećemo sa nedostatkom kadrova za stručne dokumente prema EU, posebno u manje razvijenim opštinama kao što su ove u Podrinju. Marković kaže:

„To je jedan zanat koji se da naučiti. To može obrazovani čovjek koji govori jedan od svjetskih jezika – zato što, nažalost, još uvijek nismo preveli i nemamo prevedene dokumentacije EU na naš jezik da bi mogli čitati i raditi na našem jeziku. Kad budemo članica EU to će biti normalno, ali danas ne možemo, moramo se služiti jednim od jezika koje EU koristi, a koristi dvadeset i nešto jezika. Dakle, ako se sami ne osposobimo, neko drugi će na naš račun stalno dobijati sredstva iz donatorskih izvora i trošiti ih na našem području, i uslovno će bolje živjeti nego mi.“

Polazeći od činjenice da postoje određena sredstva koja su na raspolaganju Bosni i Hercegovini, a samim tim i lokalnim zajednicama, načelnik Opštine Višegrad, Tomislav Popović, podsjetio je da je ova opština uspjela pripremiti nekoliko projekata prema IPA fondovima, prvenstveno zahvaljujući dobroj saradnji sa susjednom opštinom Užice i opštinom Vršac, koje su Višegradu ponudile svoje stručnjake za pomoć u izradi međugraničnih turističkih projekta. Popović zaključuje:

„Međutim, mi moramo biti osposobljeni da to samostalno odradimo.“

Pročitajte i ostale priloge iz programa Na vratima Evrope:
Piratstvo u BiH je unosan posao
„Neću tuđe – hoću svoje“
Evropski bankarski standardi za BiH
Snažna vanjska diplomatija EU dobra za BiH
Nove međunarodne inicijative za bh. reforme

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)

XS
SM
MD
LG