Dostupni linkovi

Da li smo ušli u antropocen?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Na pitanje da li smo službeno ušli u antropocen - geološko doba koje karakterizira uticaj ljudi i pravljenje štete na planeti, potvrdan odgovor dala je grupa stručnjaka čiji je zadatak bio da razmotri ovo pitanje.

Prema pisanju Business Insidera, početkom antropocena okončava se epoha holocena koja je trajala ili traje posljednjih 12.000 godina otkako je završilo posljednje ledeno doba.

Čovjek je u posljednjih nekoliko decenija u tolikoj mjeri izmijenio planetu na način na koji su za to u budućnosti bile potrebne desetine miliona godina, a bespovratno smo nanijeli štetu Zemlji u periodu industrijske revolucije.

Čelnik britanske radne grupe za Antropocen (WGA) podsjetio je na geološkoj konferenciji u Cape Townu kako je, antropocen epoha počela 1950. godine. Bio je to početak ere testiranja nuklearnih bombi, plastike za jednokratnu upotrebu i svojevrsni "bum" za ljudsku populaciju.

Grubo prevedeno, antropocen era znači "doba ljudi". Geolozi ispituju slojeve stijena pod nazivom "strata", koji pričaju priču o promjenama u funkcioniranju Zemljine površine - okeanske, biološke, zemaljske, riječne, atmosferske, tektonske ili kemijske.

Suština ove teorije jeste u tome da smo vremenom promijenili ekosistem Zemlje na način da je upitan sam ljudski opstanak, a smatra se kako će dovesti i do izumiranja vrsta.

Naučnici još uvijek debatuju oko ove teorije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG