Dostupni linkovi

Antifašisti u Mostaru pod zaštitom specijalaca


Slovenačke antifašiste dočekali su kukasti križevi
Slovenačke antifašiste dočekali su kukasti križevi

Oko 150 slovenskih antifašista iz Slovenije, Austrije i Italije posjetili su u petak Mostar, gdje su obišli i razrušeno te oskrnavljeno Partizansko spomen-groblje.

Predstavnici slovenačkih udruženja, koja njeguju tekovine narodnooslobodilačke borbe (NOB) iz Drugog svjetskog rata, poručuju da treba poštovati tekovine NOB-a, jer su zahvaljujući partizanima Slovenci u svojoj matičnoj državi i očuvali su svoj jezik.

Do Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, slovenački antifašisti došli su pod policijskom pratnjom, dok je samo mjesto događaja osiguravala i specijalna policija

Predsjednik Pokrajinskog saveza boraca NOB-a Južne Primorske, Slobodan Radujko iz grada Izole u Sloveniji, kaže kako je taj kraj pod fašizmom živio još od 1920. godine, od dolaska na vlast Benita Mussolinija, te da je bio u sastavu Italije.

"Da nije partizanska vojska umarširala u Trst, mi bi danas vjerovatno još uvijek bili pod Italijom. Umarširavanjem u Trst, stvoreni su bili uslovi za pregovore i rezultat tih pregovora je da smo mi u svojoj matičnoj državi", rekao je Radujko za Radio Slobodna Evropa.

Iz austrijskog grada Klagenfurta, odnosno Celoveca na slovenačkom, iz pokrajine Koruške, u Mostar je sa članovima Saveza koruških partizana stigla i predsjedenica tog udruženja, Mojca Koletnik.

"Pa znate šta, ja kao Austrijanka, koruška Slovenka, kažem naša država ima da se zahvali Narodnooslobodilačkoj borbi što su uopšte opstali i mi Slovenci smo zbog partizana, zbog NOB-a imamo naš jezik, kojeg smo očuvali i to je nama nešto jako važno", rekla je Koletnik za RSE o tome zašto je važno njegovati tradiciju antifašizma i narodnooslobodilačke borbe.

Partizansko spomen groblje oskrnavljeno je fašističkim grafitima
Partizansko spomen groblje oskrnavljeno je fašističkim grafitima

Inače, do Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, slovenački antifašisti došli su pod policijskom pratnjom, dok je samo mjesto događaja osiguravala i specijalna policija. Podsjetimo, tu je zabilježeno više napada na antifašiste posljednjih godina.

Slovenačke antifašiste, od kojih su neki nosili partizanske kape i slovenske partizanske zastave, dočekali su kukasti križevi, išarani na oštećenom Partizanskom spomen-groblju, te drugi neprimjereni grafiti.

"Mi živimo fašizam, možda gori od onog kojeg se sjećamo, prisjećajući se poginulih antifašista. Vidjeli ste kako izgleda ovo remek-djelo memorijalne arhitekture Bogdana Bogdanovića. Juče kada smo objavili da ćete doći, naprosto smatrali smo da je to jako važno, vidjeli ste ‘dobrodošlicu’ koja nas je dočekala. I ono malo ploča koje bilježe poginule borce je polomljeno", rekao je, obraćajući se gostima, predsjednik Udruženja boraca i antifašista NOB-a Mostar, Sead Đulić.

Prisutnima se obratio i 93-godišnji Danilo Škorja, koji je kao borac Treće prekomorske udarne brigade ranjen u borbama za oslobođenje Mostara, 14. februara 1945. godine. Škorja je pozvao da ne budu zaboravljene žrtve koje su na Partizanskom spomen groblju pokopane.

"Slava im, svim našim borcima, koji su tu pokopani, bez obzira na nacionalnost", poručio je Škorja, popraćen aplauzom prisutnih. Inače, antifašisti Slovenije nakon Mostara putuju ka Sarajevu, gdje će u subotu učestvovati u obilježavanju godišnjice poznatog partizanskog Igmanskog marša iz 1942. godine.

Čuvati tekovine Narodno-oslobodilačke borbe: Antifašisti u poseti Bogdanovićevom spomen groblju
Čuvati tekovine Narodno-oslobodilačke borbe: Antifašisti u poseti Bogdanovićevom spomen groblju

Partizansko spomen-groblje izgrađeno je 1965. godine i djelo je čuvenog beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Bilo je jedan od najmonumentalnijih antifašističkih spomenika na Balkanu. Tokom i nakon posljednjeg rata potpuno je devastirano.

Uprkos dva pokušaja obnove, groblje je i dalje u zapuštenom stanju, puno smeća i išarano neprimjerenim grafitima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG