Dostupni linkovi

Ankete u Mađarskoj: Opozicijska stranka Tisza vodi ispred Orbanovog Fidesza


Lider mađarske opozicije Peter Magyar pozdravlja pristalice u Budimpešti 23. oktobra 2024. godine, na obilježavanju antisovjetske revolucije 1956.
Lider mađarske opozicije Peter Magyar pozdravlja pristalice u Budimpešti 23. oktobra 2024. godine, na obilježavanju antisovjetske revolucije 1956.

Mađarska opozicijska stranka Tisza u maloj je prednosti u odnosu na vladajuću stranku Fidesz, pokazuje anketa objavljena u četvrtak, što je druga anketa zaredom koja pokazuje da je Tisza pretekla stranku premijera, Viktora Orbana.

Čelnik stranke desnog centra Peter Magyar (43), bivši insajder u vladi, pomeo je mađarsku politiku prije izbora za Evropski parlament u junu, postavši veliki izazov Orbanu i iskoristivši nezadovoljstvo drugim opozicijskim strankama koje su se pokazale podijeljene i nedjelotvorne protiv Fidesza u proteklih 14 godina, piše Reuters.

Na skupu Tisze u srijedu u Budimpešti okupilo se mnoštvo od oko 10.000 ljudi dok je zemlja obilježavala godišnjicu pobune protiv sovjetske dominacije 1956. koju je ugušila Crvena armija.

Magyar je tokom govora na skupu najavio korake za pripremu svoje stranke i izbor kandidata za izbore 2026.

Obećao je iskorijeniti korupciju, ulagati u zdravstvenu pomoć i obrazovanje te početi "nacionalni dijalog" s glasačima od 5. novembra, upravo dok se Orbanova vlada priprema da milionima Mađara širom zemlje pošalje ankete o svom ekonomskom programu.

Ekonomija se bori za oporavak od inflacijske krize, ocjenjuje Reuters.

Anketa Publicus Instituta objavljena u četvrtak, provedena između 11. i 18. oktobra, pokazala je da Tisza ima 39 posto podrške među opredijeljenim glasačima, dok Fidesz ima 37 posto.

"Evo još istraživanja koja pokazuju da je utrka između Fidesza i Tisze gotovo izjednačena. Vrijedi napomenuti: na izborima za Europski parlament Fidesz je pobijedio s 45 prema 30 posto, u usporedbi s tim, ovo bi bila vrlo ozbiljna promjena", napisao je analitičar Gabor Torok na svom blogu.

Još jedna anketa objavljena srijedu, koju je 21 Research Center proveo u prvoj polovini oktobra, pokazuje da Tisza ima 42 posto podrške među opredijeljenim glasačima, a Fidesz 40 posto.

Što se tiče biračkog tijela u cjelini, Fidesz i dalje vodi ispred Tisze s potporom od 29 posto.

Dvije druge nedavne ankete pokazuju da Fidesz ima sve manju prednost u odnosu na Tiszu.

U svim anketama neodlučno je oko 30 posto glasača.

Orban, čija se desničarska vlada protivi politici Evropske unije za pružanje vojne pomoći Ukrajini protiv ruske invazije, a održava dobre veze s Rusijom, rekao je u srijedu da je njegova suverena politika koja se odnosi na rat u Ukrajini i migracije neprihvatljiva Briselu, optužujući izvršnu vlast EU za političko uplitanje.

XS
SM
MD
LG