Dostupni linkovi

Kina neće prodavati oružje nijednoj strani rata u Ukrajini


Njemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim kolegom Ćin Gangom (14. april)
Njemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim kolegom Ćin Gangom (14. april)

Kina neće prodavati oružje nijednoj strani u ratu u Ukrajini, rekao je ministar spoljnih poslova te države Ćin Gang 14. aprila, odgovarajući na zabrinutost Zapada da bi Peking mogao da pruži vojnu pomoć Rusiji.

Ćin Gang je najviši kineski zvaničnik koji je dao tako eksplicitnu izjavu o prodaji oružja Rusiji. On je dodao da će Kina regulisati i izvoz predmeta dvostruke civilne i vojne namjene, prenosi AP.

Kina je tvrdila da je neutralna u sukobu, dok politički, retorički i ekonomski podržava Rusiju u trenutku kada su zapadne zemlje uvele kaznene sankcije kako bi izolovale Moskvu zbog invazije na Ukrajinu.

"Što se tiče izvoza vojnih artikala, Kina zauzima razborit i odgovoran stav", rekao je Kin na konferenciji za novinare sa njemačkom koleginicom Analenom Berbok.

Ministar je kazao i da je Kina spremna da pomogne u pronalaženju mirnog rešenja sukoba.

Prethodno je njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) pozvala je Peking da zatraži od, kako je kazala, ruskog agresora da zaustavi rat u Ukrajini.

Prema njenim riječima, nijedna druga zemlja nema veći uticaj na Rusiju od Kine, prenosi AFP.

Berbok je nakon sastanka sa Ćin Gangom u Pekingu 14. aprila, kazala da je zabrinuta zbog ljudskih prava u toj zemlji i upozorila na opasnosti od eskalacije tenzija sa Tajvanom.

Njena posjeta kineskoj prijestonici dolazi sedmicu nakon posjete francuskog predsjednika Emanuela Makrona i šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koji su takođe pozvali Peking da igra veću ulogu u rješavanju krize.

Tada je Fon der Lajen pozvala Peking da preuzme "konstruktivnu ulogu" u uspostavljanju mira u Ukrajini.

Istakla je da je Unija zabrinuta prijateljskim stavom (Kine) prema Rusiji, naglasivši da je Kina u poziciji da utiče na Rusiju “na konstruktivan način i stoga ima odgovornost.

Predsjednica EK je ranije istaka da će način na koji Peking stupa u interakciju sa ratom Vladimira Putina biti odlučujući faktor za budućnost odnosa između Kine i EU.

XS
SM
MD
LG