Dostupni linkovi

Premijerka Srbije izjavila da Srbija 'nije vrednosno neutralna' po pitanju Ukrajine


Premijerka Srbije Ana Brnabić, maj 2023.
Premijerka Srbije Ana Brnabić, maj 2023.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 23. avgusta da Srbija "nije vrednosno neutralna", dodavši da "u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine".

Brnabić je u svom onlajn uključenju na Samit krimske platforme izjavila da Srbija žali zbog patnji koje su pretrpeli Ukrajina i njen narod.

"Nastavićemo da posvećujemo posebnu pažnju humanitarnoj situaciji u Ukrajini i nastavićemo da pružamo pomoć Ukrajini, o čemu svedoči i naša nedavna odluka da doniramo robu i lekove za ublažavanje humanitarnih patnji", rekla je Brnabić.

Krimska platforma je međunarodna diplomatska inicijativa za konsultacije i koordinaciju formirana na poziv Ukrajine.

Na samitu Krimske platforme sastaju se zvaničnici ukrajinske vlade i međunarodni stručnjaci, koji će se fokusirati na "kriterije za reintegraciju Krima", nakon što je Moskva izvršila aneksiju ovog ukrajinskog poluostrva 2014.

Domaćin prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme u oktobru 2022. godine bio je Zagreb, a tada niko od zvaničnika Srbije nije učestvovao.

Premijerka Srbije je u svom obraćanju 23. avgusta dodala da je Srbija "pravi prijatelj" Ukrajini.

"Ovom prilikom želim da potvrdim i spremnost Srbije da učestvuje u posleratnoj obnovi Ukrajine i da istaknem našu spremnost da podržimo evropske integracije Ukrajine prenoseći svoja iskustva", rekla je Brnabić u svom uključenju.

Srbija je u Ujedinjenim nacijama osudila rusku invaziju na Ukrajinu, ali ne želi da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Time je, uz Tursku, jedina zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji koja nije uskladila svoju spoljnu politiku sa zajednicom država čijem članstvu teži.

XS
SM
MD
LG