Dostupni linkovi

Republikanci u Senatu SAD blokirali dvostranački paket o granici koji je uključivao i pomoć Ukrajini


Glasanje u američkom Senatu, Washington (foto arhiv)
Glasanje u američkom Senatu, Washington (foto arhiv)

Republikanci u Senatu Sjedinjenih Država u srijedu su blokirali dvostranački paket o granici, prekinuvši višemjesečne pregovore s demokratima o zakonu namijenjenom smanjenju broja ilegalnih prelazaka granice.

Zakon sadrži i veliki paket pomoći Ukrajini, koji je takođe propao.

Mnogi republikanci rekli su da kompromis u izbornoj godini nije dovoljan, iako su pristalice zakona insistirali da je to trenutno najbolje rješenje s obzirom na podjele između i republikanaca i demokrata.

Za usvajanje zakona bilo je potrebno 60 od 100 glasova, no 49 glasova bilo je protiv.

Većina republikanaca najavila je da će glasati protiv zakona, koji takođe uključuje 60 milijardi dolara ratne pomoći Ukrajini i 14 milijardi dolara za Izrael i podržao ga je predsjednik Joe Biden.

Poslanici republikanaca su insistirali da se novac za sukobe u inostranstvu upari sa pomoći za američku granicu.

Forsirajući obračun s republikancima, čelnik većine u Senatu Chuck Schumer rekao je ranije da će pokušati da spasi ratna sredstva, a zatim pogurati ključno probno glasanje za desetine milijardi dolara za Kijev, Izrael i druge američke saveznike, odnosno modifikovani paket.

Američki predsjednik Joe Biden oštro je napao republikance iz Kongresa nakon što su blokirali dvostranački sporazum o granici i izdašni paket pomoći za Ukrajinu i Izrael.

Biden je rekao da "nikada nije mislio da ću vidjeti nešto poput ovoga što sada vidimo" na Kapitol Hillu i okrivio svog protivkandidata, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, da je "nazvao i prijetio poslanicima osvetom" ako podrže paket.

Republikanci, naveo je Biden, "odustaju od sporazuma jer ih je Donald Trump počeo zvati i prijetiti im", rekao je.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG