Dostupni linkovi

Rusija osudila američkog državljana na 12,5 godina zatvora zbog trgovine drogom 


Robert Woodland tokom saslušanja na sudu u Moskvi 30. maj 2024.
Robert Woodland tokom saslušanja na sudu u Moskvi 30. maj 2024.

Američki državljanin Robert Romanov Woodland osuđen je u Rusiji na dvanaest i po godina na zatvor maksimalne sigurnosti nakon što ga je sud proglasio krivim za pokušaj prodaje droge.

Njegov advokat Stanislav Kshevitsky za Reuters je rekao da je njegov klijent koji je početkom januara pritvoren u Rusiji, djelimično priznao krivicu.

Iz ureda moskovskog tužioca je saopšteno da je Woodland, djelujući u sklopu veće kriminalne grupe, prevezao oko 50 grama amfetamina sa lokacije van Moskve u svoj stan gdje drogu pakovao za daljnju prodaju.

Ovaj tridesetdvogodišnjak jedan je od sve većeg spiska Amerikanaca koji su pritvoreni u Rusiji usred najvećeg urušavanja odnosa dvije zemlje u zadnjim decenijama. Washington je više puta upozoravao sve Amerikance da napuste Rusiju, navodeći rizike od neopravdanog hapšenja i uznemiravanja koja bi mogle sprovoditi ruske sigurnosne službe.

Roba Woodlanda usvojili su 1993. američki državljani. Najvjerovatnije posjeduje i američki i ruski pasoš, a kako je rekao ranije u Rusiju se vratio kako bi upoznao svoju biološku majku. Njihov ponovni susret prenosila je ruska držvna televizija. Kako prenosi Reuters, njegova Facebook stranica navodi da je u Rusiji radio kao predavač engleskog jezika.

Više od deset američkih državljana nalazi se u američkim zatvorima zbog optužbi ili presuda koje se kreću od posjedovanja droge pa do izdaje i špijunaže.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG