Dostupni linkovi

SAD očekuje istragu o proslavi dana Republike Srpske


Michael Murphy, ambasador SAD-a u BiH, 26. 8. 2022.
Michael Murphy, ambasador SAD-a u BiH, 26. 8. 2022.

Sjedinjene Američke Države očekuju da će relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana Republike Srpske devetog januara, saopćila je američka ambasada u Bosni i Hercegovini.

Naglasili su da je Ustavni sud višestrukim presudama jasno istakao da je proslava ovog dana neustavna.

"Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara. Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja", saopćila je Ambasada SAD-a.

U saopćenju se navodi da Ustav BiH propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.

"Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja", naveli su iz Ambasade.

Dodali su da je SAD reagirao i prije na antidejtonska djelovanja te da neće oklijevati da to urade i ubuduće.

Vlasti u Republici Srpskoj organiziraju i ove godine proslavu Dana RS-a 9. januara.

Skupština srpskog naroda u BiH je 9. januara 1992. u Sarajevu donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine.

U donošenju deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Ustavni sud BiH svojom presudom nije osporio pravo na obilježavanje dana Republike Srpske, ali je utvrdio da praznik ne može biti obilježavan 9. januara.

XS
SM
MD
LG