Dostupni linkovi

Ambasador Rusije i Vučić o samitu BRIKS-a, sankcijama i Kosovu


Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, decembar 2023.
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, decembar 2023.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su o samitu BRIKS-a, sankcijama, kao i o Kosovu.

Ambasador Bocan Harčenko izjavio je u petak da poziv ruskog predsednika Vladimira Putina predsedniku Vučiću da prisustvuje samitu BRIKS-a "govori sve o značaju Srbije za Rusiju", prenosi Beta.

Samit zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) održava se od 22. do 24. oktobra u ruskom gradu Kazanju.

Poziv da učestvuje na Samitu BRIKS-a Putin je Vučiću uputio i na sastanku sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF) u Vladivostoku 4. septembra.

U prvom javnom odgovoru na taj poziv Vučić je 5. septembra izjavio da će Srbija u vreme održavanja samita BRIKS-a imati "važne goste iz inostranstva".

Dan kasnije Vučić je izjavio da će odluku o pozivu na sastanak BRIKS-a doneti 10. ili 15. oktobra.

Ambasador Rusije Bocan Harčenko je nakon sastanka s Vučićem u Loznici na zapadu Srbije novinarima rekao da se u Moskvi "u najvišoj meri ocenjuje principijelan i dosledan stav predsednika Srbije o saradnji sa Rusijom, kao i u odnosu na sankcije", koje Evropska unija traži od Srbije da uvede Rusiji.

"Naravno sankcije nisu prihvaćene i neće da budu prihvaćene od strane Srbije, što nama pruža mogućnost da idemo korak po korak napred, u do sada teškim uslovima, u razvoju naših odnosa", rekao je Bocan Harčenko, a prenela Beta.

Srbija je među retkim zemljama u Evropi koja odbija da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Kremlja nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa ruskim ambasadorom na svom Instagram profilu napisao da ga je upoznao sa situacijom na Kosovu.

"Rekao sam i koliko se srpski narod nalazi u teškoj poziciji i čini mi se da smo po tom pitanju naišli na razumevanje ruske strane", napisao je Vučić.

Kako prenosi Beta, Bocan Harčenko je rekao da je Rusija "svesna najteže situacije na Kosovu".

"Kosovo će biti jedno od najprioritetnijih pitanja i u toku takozvane ministarske sednice na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U oktobru se očekuje zasedanje Saveta bezbednosti, i daće priliku i da Rusija iznese svoj principijelni stav, na osnovu Rezolucije 1244, za zaštitu Srba koji žive na Kosovu", rekao je Bocan Harčenko.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i računa na podršku Rusije po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG