Dostupni linkovi

Ambasador Hil: Najava ukidanja dinara na Kosovu je nepotrebno iznenađenje


Američki ambasador Kristofer Hil, Beograd, ktobar 2023.
Američki ambasador Kristofer Hil, Beograd, ktobar 2023.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je da je odluka Centralne banke u Prištini o ukidanju dinara iz platnog prometa Kosova "nepotrebno iznenađenje", da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija "pomno prate i analiziraju razvoj situacije".

On je naglasio da je u toku važna faza dijaloga Beograda i Prištine, te da treba izbegavati iznenađenja i teme koje nisu od zajedničkog interesa, prenela je Radio Televizija Srbije 22. januara.

"Mi mislimo da je sada najvažnije formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom, ali i da se Kosovu omogući pristup međunarodnim institucijama. Treba se fokusirati na to i izbegavati teme koje nisu od zajedničkog interesa", rekao je Kristofer Hil.

Centralna banka Kosova (CBK) je 17. januara donela uredbu prema kojoj će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti evro.

U toj uredbi se navodi da je ona doneta u skladu sa Ustavom Kosova i zakonom Centralne banke, te da je CBK jedina "monetarna vlast koja može da odlučuje o dozvoljenim apoenima valute evra za opticaj na teritoriji Kosova".

Do sada se u srpskim sredinama na severu Kosova koristio i dinar (RSD), zvanična valuta Srbije a u ostalom delu Kosova, zvanična valuta jeste evro.

U dinarima se isplaćuju plate zaposlenima u institucijama Srbije, kao i penzije u srpskom sistemu, te dečiji dodatak ili socijalna pomoć.

Takođe, u srpskim sredinama se koriste dinari i u trgovinskim objektima, dok su u opštinama na severu Kosova i cene istaknute u dinarima.

Evropska unija (EU) je pozvala vlasti Kosova da pojasne odluku o zabrani korišćenja dinara, a portparol EU Peter Stano zatražio je od Prištine i Beograda da otvorena pitanja reše u okviru briselskog dijaloga.

XS
SM
MD
LG