Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Vlast u RS iskoristila posjetu kadeta iz Srbije za dizanje tenzija i podjele


Defile kroz Prijedor, 7. jula 2024.
Defile kroz Prijedor, 7. jula 2024.

Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini je saopštila da građani imaju pravo da sa poštovanjem odaju počast svim nevinim žrtvama prošlih ratova, ali da su određeni zvaničnici vlade bh. entiteta Republike Srpske odlučili da "instrumentaliziraju" posjetu policijskih i vojnih kadeta BiH 6. i 7. jula "kako bi podigli tenzije i dodatno podijelili narod" u BiH.

Ovo je komentar američke ambasade o dolasku vojnih kadeta Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Kadeti i starješine Vojne akademije u Beogradu marširali su proteklog vikenda kroz dva grada u Bosni i Hercegovini na poziv Vlade entiteta Republika Srpska.

Njihov dolazak, pored ostalih, osudila su dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović. Kazali su kako nisu dali odobrenje za njihov ulazak te zatražili istragu od Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova BiH, ali i reakciju međunarodne zajednice.

Dolazak kadeta, kako su u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine rekli za Radio Slobodna Evropa, bio je najavljen preko Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Kadeti su osim na Kozari, gdje je obilježavana godišnjica bitke iz 1942. godine tokom Drugog svjetskog rata, imali defile i kroz obližnji Prijedor.

"Namjerno provokativna retorika i aktivnosti, posebno u Prijedoru, tokom iste sedmice obilježavanja genocida u Srebrenici, bile su neodgovorne i potkopavaju napore da se promoviše pomirenje", navela je Ambasada Sjedinjenih Država u objavi na mreži X.

U Prijedoru je tokom rata 90-ih godina ubijeno više od 3.100 ljudi nesrpske nacionalnosti, a više od 35.000 prošlo je kroz logore Trnopolje, Keraterm i Omarska.

"Svi imaju obavezu da priznaju istinu o ovim i drugim ratnim zločinima počinjenim na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i da odaju počast žrtvama. To uključuje žrtve užasnih zločina i masakra, koje su počinile snage Nezavisne Države Hrvatske i nacista nakon ofanzive partizana na Kozaru 1942. godine, kao i žrtve genocida počinjenog u Srebrenici i oko nje od elemenata Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine", navela je ambasada.

Svake godine u Prijedoru se obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na žrtve, civile nesrpske nacionalnosti.

Krizni štab Prijedora 31. maja 1992. godine, na čelu sa Srpskom demokratskom strankom (SDS), izdao je naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na domovima.

Na rukama su nesrbi morali nositi bijele trake. Za zločine u Prijedoru, prema informacijama udruženja žrtava, dosad je doneseno oko 50 pravosnažnih presuda i izrečene kazne od oko 800 godina zatvora.

Gradske vlasti u Prijedoru, na sjeverozapadu BiH, ne dozvoljavaju nijedno spomen-obilježje u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane.

U defileu su učestvovali i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović, te državni sekretar u tom ministarstvu Zoran Antić.

Opozicija u BiH je zatražila sazivanje posebne sjednice Parlamentarne skupštine BiH na temu ulaska kadeta Vojske Srbije na teritoriju BiH.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG