Dostupni linkovi

Ambasada SAD poziva Rusiju da oslobodi novinarku RSE Alsu Kurmaševu


Novinarka Alsu Kurmaševa prisustvuje sudskom ročištu u Kazanju, maj 2024.
Novinarka Alsu Kurmaševa prisustvuje sudskom ročištu u Kazanju, maj 2024.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država(SAD) u Moskvi pozvala je na oslobađanje Alsu Kurmaševe, novinarke Radija Slobodna Evropa(RSE) nakon što ju je ruski sud osudio na šest i po godina zatvora.

Ambasada je rekla da je to "tužan dan za novinarstvo u Rusiji".

"Još jednom pozivamo ruske vlasti da oslobode Alsu i druge zatvorene novinare", objavila je ambasada na društvenim mrežama 23. jula.

"Suzbijanje glasova neslaganja šteti svim Rusima. Slobodna i nezavisna štampa je u srcu demokratije, omogućava biračima da donose informisane odluke i poziva javne zvaničnike na odgovornost", dodaje se.

Predsjednik i izvršni direktor RSE Stephen Capus nazvao je suđenje i presudu "izrugivanjem pravde", dodajući da je "jedini pravedan ishod da Alsu odmah puste iz zatvora".

"Ova američka državljanka, naša voljena kolegica, mora se ponovno spojiti sa svojom porodicom", rekao je Capus.

Ruski sud osudio je Alsu Kurmaševu na šest i po godina zatvora zbog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci, nakon tajnog suđenja, prema sudskim dokumentima i dužnosnicima, izvijestio je 22. jula AP.

Kurmaševa je u pritvoru od strane ruskih vlasti od novembra prošle godine, na temelju toga što se nije registrirala kao "strana agentica".

Takva je registracija obavezna prema ruskom zakonu koji cilja na novinare, aktiviste civilnog društva i one koji se ne slažu s vladom.

Kurmašena, njen poslodavac i pristalice odbacuju optužbe kao politički motivisane.

"Ona je predana novinarka koja je na meti ruskih vlasti zbog njene beskompromisne predanosti govorenju istine i njenog principijelnog izvještavanja", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller novinarima 22. jula.

"Novinarstvo nije zločin, kao što ste nas čuli u nekoliko navrata, i mi i dalje jasno stavljamo do znanja da ona treba da bude puštena", rekao je on.

Kremlj nije komentarisao presudu.

Presuda na sudu u Kazanju izrečena je u petak, 19. jula, istog dana kada je sud u ruskom gradu Jekaterinburgu osudio novinara Wall Street Journala Evana Gerškoviča za špijunažu i osudio ga na 16 godina zatvora u slučaju koji su Sjedinjene Države nazvale politički motivisanim.

XS
SM
MD
LG