Dostupni linkovi

Potrebne 'rigorozne provjere' prije ulaganja u BiH, a naročito u RS, upozorava Ambasada SAD


Američki ambasador u BiH, Majkl Marfi (arhivska fotografija)
Američki ambasador u BiH, Majkl Marfi (arhivska fotografija)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu upozorava potencijalne investitore u Bosnu i Hercegovinu (BiH) da bi prije toga trebalo da provedu "rigorozne provjere", naročito ukoliko žele ulagati u bh. entitet Republiku Srpsku.

U objavi na mreži X od 12. avgusta, Ambasada navodi da se ovo može zaključiti iz Izvještaja Stejt Departmenta o investicijskoj klimi u BiH za 2024. godinu.

Oni navode da ih taj dokument upozorava na moguće "izlaganje američkim sankcijama, i potvrđivanje prava na vlasništvo nad zemljom, da bi izbjegli uplitanje u potencijalno ilegalne i/ili neustavne aranžmane".

"Ovo je naročito značajno u Republici Srpskoj, gdje se secesionističko djelovanje njenih lidera, napori da neustavno preuzmu kontrolu nad državnom imovinom i neprovođenje odluka visokog predstavnika stvaraju pravne rizike, koji dodatno komplikuju poslovno okruženje", ističu iz Ambasade.

Dodaju da bi potencijalni investitori trebalo i da obrate pažnju na odluke Ustavnog suda BiH iz jula 2024. godine.

TV Liberty: Ko ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:27:26 0:00

Navode da je ovaj sud "u dva istaknuta slučaja odlučio da entiteti nemaju kompentencije da kontrolišu državnu imovinu na bilo koji način, što uključuje iznajmljivanje, koncesije, ili privremenu upotrebu".

"Sud je takođe jasno stavio do znanja da bilo koja prenamjena znači stavljanje na raspolaganje imovine, što je striktno zabranjeno", zaključuju iz Ambasade.

Odluke Ustavnog suda, sankcije, nepriznavanje visokog predstavnika

Ustavni sud BiH je 11. jula poništio dvije odluke entitetskih vlada, Federacije BiH i Republike Srpske, koje su 130 hiljada kvadratnih metara šumskog državnog zemljišta dale na raspolaganje ili ga prodale privatnim kompanijama.

"Vlada FBiH i Vlada RS nisu bile nadležne da svojim odlukama na bilo koji način raspolažu navedenom državnom imovinom", obrazložio je Ustavni sud BiH.

Većina najvišeg rukovodstva RS je pod sankcijama Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD, kao i nekoliko kompanija za koje je OFAC utvrdio da su povezane sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS.

Rukovodstvo RS takođe ne priznaje legitimitet visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita (Christian Schmidt), te je u entitetskom parlamentu u junu prošle godine izglasan zakon koji propisuje da se njegove odluke neće objavljivati u Službenom glasniku RS.

Zbog potpisivanja ukaza o spornom zakonu, odnosno neprovođenja odluke visokog predstavnika, Dodik je završio na Sudu BiH, i prijeti mu kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora kao i zabrana obavljanja javnih dužnosti.

XS
SM
MD
LG